Dit moet je weten over de Nederlandse Humanitaire Top die 12 februari plaatsvindt in Den Haag.
1. Wat is de humanitaire top?
Op 12 februari 2015 organiseren elf Nederlandse humanitaire organisaties in Den Haag de Nederlandse Humanitaire Top. De organisaties hopen een concreet antwoord te vinden op de vraag: hoe kunnen we de hulp bij crises en natuurrampen verbeteren? Naast de noodhulporganisaties zijn onder andere minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en verschillende noodhulpexperts en VN-vertegenwoordigers aanwezig. Het initiatief loopt vooruit op de ‘World Humanitarian Summit’ die de Verenigde Naties (VN) organiseert in 2016 in Istanbul.
[[{“fid”:”33767″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”World Humanitarian Summit Animation”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”World Humanitarian Summit Animation”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”World Humanitarian Summit Animation”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
2. Waarom nu?
Nederland staat momenteel in de mondiale top tien van noodhulpdonoren en kan dus een belangrijke speler zijn tijdens de VN-top. De Nederlandse Humanitaire Top in 2015 heeft daarom als doel aanbevelingen te formuleren voor de Nederlandse inbreng tijdens de internationale top in 2016.
3. Is er nog een reden?
Jazeker. De wereld kampt momenteel met vijf grootschalige crises die zwaar op het wereldwijde noodhulpsysteem drukken. “Het hulpsysteem barst uit zijn voegen met toenemende crises en noden”, waarschuwt hoogleraar Humanitaire Hulp en Wederopbouw Thea Hilhorst, die op basis van gesprekken met de deelnemende hulporganisaties het rapport Internationale Noodhulp Doorgelicht schreef. “Het samenspel van verschillende type crises laat zien hoe het humanitaire systeem voor enorme uitdagingen staat. In combinatie met onveiligheid, complexe politieke situaties en chronische rampen, roept dit de vraag op of er een andere aanpak nodig is”, aldus Hilhorst. Kortom, de organisaties kijken tijdens de Nederlandse Top ook naar henzelf: hoe kunnen ze beter inspelen op de hedendaagse conflicten en natuurrampen?
4. Welke onderwerpen komen op 12 februari aan bod?
Tijdens de Nederlandse Top staan vijf kernthema’s centraal. (1) De rolverdeling tussen internationale en plaatselijke noodhulporganisaties: trekken ze samen op of vullen ze elkaar juist aan door apart te werken? (2) De verschillen petten van de Verenigde Naties: hoe zorg je voor meer synergie tussen de Veiligheidsraad, het VN-coördinatiebureau OCHA en uitvoerende VN-organen zoals UNCHR en UNDP? (3) De overgang van noodhulp naar wederopbouw en ontwikkeling: hoe kan het humanitaire systeem beter op deze overgang inspelen? (4) Stedelijke vluchtelingen: steeds meer vluchtelingen komen in steden terecht; wat hebben zijn nodig en hoe ondersteun je hen het beste? (5) Innovatie in noodhulp: wat kunnen organisaties leren van de nieuwste technologische ontwikkelingen en partners als het bedrijfsleven een? Daarnaast wordt er tijdens de Top gesproken over psychosociale hulp en seksueel geweld in conflictgebieden.
De Humanitaire Top volgen? Check dan OneWorld Crisis of meld je aan via de website van het Humanity House