Achtergrond

Oegandese vluchteling geeft hotelzeepje tweede leven

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Ook al woont Derreck Kayongo al twintig jaar in de Verenigde Staten, aan één ding kan hij nog steeds niet wennen: de enorme hoeveelheid zeep die in de winkels ligt. In zijn thuisland Oeganda is een simpel stukje zeep voor veel mensen te duur. En dat heeft gevolgen. Zeker 15 procent van de Oegandese kinderen onder de vijf jaar overlijdt aan diarree, een kwaal die door schoon drinkwater en het wassen van je handen goed te voorkomen is.

derreck kayongo
Derreck Kayongo

 

Omdat zeep in Oeganda niet voor iedereen betaalbaar is, keek Kayongo, dan ook vreemd op toen hij twintig jaar geleden voor het eerst in een Amerikaans hotel logeerde en merkte dat zijn gebruikte zeepje de volgende dag weer vervangen was door een nieuwe, toen dat de volgende dag en de dag daarop weer gebeurde moest hij zijn vader die in Oeganda zeepmaker was geweest, bellen. “We moesten er erg om lachen, en weten het aan de Amerikaanse welvaart”, zei Kayongo tegen Global Atlanta.

 

 

Schuimende weelde
Toch bleef het idee in zijn achterhoofd hangen om iets met die schuimende weelde te doen. Jaren later besloot Kayongo, inmiddels werkzaam bij de internationale hulporganisatie Care International, om de gebruikte zeepjes te gaan inzamelen, te steriliseren en vervolgens om te smelten in een nieuw stuk zeep dat in vluchtelingenkampen kan worden uitgedeeld.

 

global soap project2Kayongo begon zijn project afgelopen april met het houden van een toespraak voor hotelmanagers in Atlanta. Met succes, inmiddels doen 40 hotels mee met het project. Tien vrijwilligers komen daar de afgedankte zeepjes ophalen voor het Global Soap Project. Kayongo heeft al 40 ton zeep opgehaald. Binnenkort worden die verscheept naar Oeganda. Uiteindelijk zullen de zeepjes daar verder verwerkt worden. Kayongo hoopt hiermee de lokale werkgelegenheid te stimuleren.

 

Het idee om hotelzeepjes te recyclen voor het goede doel is niet nieuw. De Amerikaanse ngo Clean the World ging Kayongo al voor.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons