WILLEMSTAD – De komende regering op Curacao moet milieuboetes sterk verhogen en bij olievervuiling van de bijzondere eilandnatuur de schuldige kunnen aanspreken op de totale schade. Dat wil de nieuwe Curacaose partij PAIS, die hoge ogen gooit in de peilingen voor de stembusgang van komende vrijdag 19 oktober.
“De huidige wetgeving biedt slechts de mogelijkheid tot een boete van 5.000 Antilliaanse guldens’’, zegt PAIS-kandidaat en vogelkenner Eric Newton. “Voor een olieramp zoals afgelopen zomer in natuurgebied Jan Kok is dat veel te weinig.” Naast strengere wetgeving voor de raffinaderij Isla, onderdeel van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, wil Newton ook een betere onafhankelijke handhaving.
In de tweede helft van augustus stierven talloze flamingo’s, krabben en andere dieren doordat dagenlang olie weglekte uit installaties van raffinaderij Isla. Het bedrijf bracht demissionair minister Jacinta Constancia (Milieu en Natuur) pas na een week op de hoogte. Newton: “Er is al heel veel schoongemaakt, maar nog steeds is onduidelijk wat bijvoorbeeld het effect op de mangroves zal zijn.”
Hoewel raffinaderij Isla in eerste instantie schuld bekende, krabbelde de maatschappij later toch weer terug. Isla had in een persbericht uitgelegd hoe er olie uit tank 9.056 bij Bullenbaai was gelekt. Maar later zou ineens sprake zijn geweest van lekkage uit een langsvarend schip. Newton: “Ze stellen zelfs dat de met olie besmeurde flamingo’s gephotoshopt zijn!”
Betere wetgeving moet het jonge land een sterkere positie geven ten opzichte van de economische reus midden op het eiland, die goed was voor 23 procent van het BNP van Curacao. Tegenwoordig is dat nog zo’n zes procent. Tot 1985 was de raffinaderij van Shell. Nu is het complex tot tenminste 2019 verhuurd aan de PVDSA. Eilandbewoners maken zich echter zorgen om de veiligheid en de milieu-risico’s van de nooit gemoderniseerde raffinaderij.
PAIS wil daarom dat bestaande rapporten, zoals van Ecorys, naar de echte situatie bij Isla eindelijk openbaar worden gemaakt. “Sommige mensen op Curacao denken nog steeds dat economie en milieu tegenover elkaar staan. Maar dat is onzin. Ons eiland is juist aantrekkelijk voor veel toeristen dankzij de prachtige natuur.”
Foto: cc