Oplaadbare zonnelamp voor tien miljoen Afrikanen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Naar schatting 500 miljoen Afrikanen hebben geen elektriciteit. Zij moeten zich in het donker met het flakkerende licht van een kaars of petroleumlamp redden. Doordat de olieprijzen de afgelopen jaren dramatisch zijn gestegen, kunnen nog maar weinig mensen zich petroleum veroorloven. Daardoor stopt voor honderden miljoenen mensen het leven als tussen 18:30 en 19:00 uur de zon ondergaat. Kinderen kunnen geen huiswerk maken en werk en andere economische activiteiten stoppen ook.

  

Philips zonnelamp
De Solar Uday lantaarn is al in
Ghana getest. Foto: Philips

Microkrediet

 

Door de ontwikkeling van goedkope lampen die werken op zonne-energie willen minister Koenders en Philips de ontwikkeling van het Afrikaanse platteland stimuleren. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en Philips investeren ieder drie miljoen euro. Philips steekt het geld in productontwikkeling, onderzoek, training en distributie. Ontwikkelingssamenwerking investeert in het opzetten van microkredietinstellingen, bewustwording via basisorganisaties en training van middenstanders.

 

 

250 kaarsen
Een voorbeeld van de lampen die het Afrikaanse platteland moeten gaan verlichten is de Solar Uday lantaarn. Na een dag opladen in de zon levert deze lamp gedurende 4 tot 5 uur 250 lumen (het lichtequivalent van 250 kaarsen). Andere producten en diensten die door het partnerschap ontwikkeld gaan worden zijn opwindbare lantaarns, houtkachels en waterzuiveraars.

 

“Mensen op het platteland gebruiken nu kerosinelampen of batterijen. Met dat geld kunnen ze een zonnelamp kopen. Dat is beter voor het milieu en beter voor hun portemonnee, want binnen een jaar hebben ze de aanschaf met een goedkope lening al terug verdiend,” aldus Bert Koenders.

  

Dynamo_Multo_Led_Hand
Een opwindbare LED-lamp zou voor
Afrika ook potentie hebben. Foto: Philips

Minder brandgevaar

 

Behalve dat de zonnelampen op de kosten voor petroleum besparen, leveren ze minder brandgevaar op dan de petroleumlampen, stoten ze geen CO2 uit. Daarnaast zijn er economische en sociale voordelen door de mogelijkheid ook in de avonduren activiteiten te ondernemen.

 

 

Philips ziet het partnerschap niet louter als liefdadigheid. Afrika is ook een potentiële markt. Gerard Kleisterlee, president en CEO van Philips zei onlangs in een toespraak: “De markten voor verlichting op het platteland voor mensen met lage inkomsten in ontwikkelingslanden zijn niet erg goed bekend en worden onvoldoende onderzocht.”

 

Momenteel worden er een aantal producten getest in Ghana in samenwerking met het Kumasi Institute of Technology and Environment. Op basis van de testervaringen wordt het initiatief de komende jaren uitgebreid naar andere Afrikaanse landen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons