Wat doen de rijksten der aarde met hun geld? Natuurlijk zijn er miljardairs die eilanden kopen en rondvliegen in hun privéjets. Maar er zijn er ook een paar die een groot deel van hun vermogen schenken aan goede doelen. OneWorld zette een aantal opvallende gulle gevers op een rij.
In de aanloop naar de top in Addis Abeba maakt OneWorld je wegwijs in de wereld van het geld. Hoe zit het met belastingontwijking van multinationals? Wie zijn eigenlijk de grootste filantropen?
Volg onze Maand van het Geld met de hashtag #MvhG op Twitter en bekijk alle artikelen in ons dossier.
Al-Waleed bin Talal
Donaties: zijn totale vermogen
Vermogen: 32 miljard dollar
Saoedi-Arabië
Prins Al-Waleed bin Talal (1955) is de kleinzoon van Abdoel Aziz al Saoed, de stichter van Saoedi-Arabië. Hij bezit 's werelds grootste privéjet en heeft meer dan 200 auto's, waaronder heel wat Ferraris en Lamborghini's. Zijn vermogen bouwde hij op door investeringen; ruim 40 procent van zijn vermogen zit in aandelen van Citibank. Daarnaast is hij topman van een Saudische investeringsmaatschappij, Kingdom Holding Company, die investeert in bedrijven in financiële diensten, hotels, massamedia, entertainment en technologie.
Op 2 juli 2015 kondigde de miljardair aan dat hij van plan is zijn hele fortuin, dat geschat wordt op 32 miljard dollar, weg te geven aan goede doelen. Prins Al-Waleed bin Talal zegt geïnspireerd te zijn door Bill Gates, die in de loop der jaren een groot deel van zijn vermogen heeft geschonken via de Bill & Melinda Gates Foundation. Alwaleed wil een soortgelijke organisatie oprichten. Met het geld wil de prins, zo zegt hij in een verklaring, “bruggen bouwen tussen culturen en gemeenschappen, bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren en een meer tolerante wereld creëren”. Bovendien wil hij de positie van vrouwen verbeteren, zegt hij. Saoedi-Arabië prijkt vaak bovenaan lijstjes van meest vrouwonvriendelijke landen. Zo mogen vrouwen er geen auto rijden, en hebben ze niet het recht om te stemmen.
Foto: OnInnovation (Flick
Bill Gates
Donaties: 30,2 miljard dollar
Vermogen: 79,2 miljard dollar
Verenigde Staten
Bill Gates (1955) is vooral bekend als boegbeeld en medeoprichter van Microsoft. Er stonden al miljarden op zijn rekening toen hij in 1997 een artikel las over miljoenen kinderen die stierven door ziekten die in Amerika niet meer voorkomen. Een 'eye opener', volgens Gates. Samen met zijn vrouw Melinda Gates startte hij de Bill & Melinda Gates Foundation in 2000. Sindsdien steekt hij miljarden in hulp aan ontwikkelingslanden. Het geld gaat onder andere naar onderzoek naar HIV/aids en malaria en de ontwikkeling van landbouw.
In oktober 2014 stond de teller aan totale donaties op 30,2 miljard dollar. Gates’ vermogen wordt geschat op 79,2 miljard dollar. Dit betekent dat 37 procent van zijn totale vermogen in de afgelopen vijftien jaar is geïnvesteerd in het creëren van een betere wereld. Maar Gates is ook niet vies van mooie auto’s, hij is zelfs een groot liefhebber van Porsches. Hij bezit een Porsche 959 die niet op de Amerikaanse wegen werd toegelaten. Het schijnt dat hij Bill Clinton een speciale wet heeft laten opstellen, waardoor hij wel met z’n Porsche de weg op mag.
FilantropieOnzelfzuchtige zorg voor het welzijn en de ontwikkeling van de mens, vaak merkbaar door schenkingen van geld, goederen of werk aan behoeftige personen. Dit door middel van subsidiëren van instellingen op het gebied van educatie of gezondheidszorg of door vrijgevigheid aan andere sociaal nuttige doeleinden. De historische verklaring van het woord filantropie is 'liefde voor de mensheid'.
Bron: encyclo.nl
Rechts Azim Premji Foto: Flickr
Azim Premji
Donaties: 2,1 miljard dollar
Vermogen: 16,8 miljard dollar
India
Azim Premji (1945) is bekend als de tsaar van de Indiase IT-industrie. Hij is de voorzitter van Wipro Limited, een software en technologie service in Bangalore, India. Door Premji groeide het bedrijf uit tot één van de grootste IT-aanbieders.
In 2001 richtte de ICT'er de Azim Premji Foundation op. Deze organisatie wil een bijdrage leveren aan goed onderwijs dat zorgt voor een rechtvaardige, humane en duurzame samenleving. In totaal heeft hij vijf miljard gestoken in de stichting. Premji is ook de eerste Indiër die zich heeft aangemeld bij The Giving Pledge (zie kader), een campagne van Warren Buffet en Bill Gates om de rijksten te stimuleren een groot deel van hun geld af te staan aan goede doelen. In 2013 gaf de tech-specialist 25 procent van zijn vermogen weg en hij is van plan dat de volgende vijf jaar ook te doen.
Foto: Fortune Live Media (Flickr)
Sara Blakely
Donaties: exact bedrag onduidelijk
Vermogen: 1,1 miljard
Verenigde staten
Ze is één van de weinige vrouwelijke self-made billionaires. Sara Blakely (1971) richtte in 2000 het bedrijf Spanx op, waarmee ze miljardair werd. Spanx verkoopt shapewear die het lichaam een net wat mooiere vorm geven, dan wel corrigeren. Corrigerend ondergoed was tot die tijd taboe, maar al snel namen hollywoodsterren het product af en al snel ging daardoor het ondergoed over de wereld.
Blakely lanceerde in 2006 de Sara Blakely Foundation waarmee ze wil zorgen dat vrouwen wereldwijd dezelfde kansen krijgen. De basis hiervoor is een opleiding, volgens haar. De stichting wil dan ook zorgen dat vrouwen over de hele wereld een opleiding kunnen volgen. Ze was de eerste vrouw die The Giving Pledge ondertekende.
BelofteThe Giving Pledge is opgericht door Bill Gates en Warren Buffet met het doel om de rijkste Amerikanen aan te sporen om het grootste deel van hun vermogen af te staan aan goede doelen. The Pledge is geen contract waar ze aan vast zitten, het is enkel een belofte.
De miljardairs die mee willen doen zetten een brief op de site waarin ze uitleggen welke filantropische doelen ze steunen en waarom. Deze brieven met voorbeelden van goede doelen kunnen andere rijken inspireren om ook geld te doneren. David Rockefeller, Michael R. Bloomberg en Mark Zuckerberg zijn enkele van de superrijken die ‘The Pledge tot nu toe tekenden. ‘The Giving Pledge’ is in totaal ondertekend door ruim 120 miljardairs.
Foto: Jason McELweenie (Flickr)
Mark Zuckerberg
Donaties: exact bedrag onduidelijk, in alleen 2013 al 992 miljoen dollar
Vermogen: 36 miljard dollar
Verenigde staten
Zuckerberg (1984) kennen we natuurlijk van Facebook. Samen met vier medestudenten begon hij het sociale netwerk terwijl hij nog studeerde aan de Harvard-universiteit. Zijn studie maakte hij niet af. Op 23-jarige leeftijd, in 2007, werd Zuckerberg miljardair door het succes van Facebook.
Ook Zuckerberg heeft The Giving Pledge getekend en zegt daarmee toe het grootste deel van zijn vermogen aan goede doelen te geven. In 2013 gaf geen Amerikaan zoveel aan goede doelen als de Facebook-oprichter. Hij schonk 18 miljoen Facebookaandelen ter waarde van 992 miljoen dollar aan de Silicon Valley Community Foundation, dat het geld vervolgens verdeelt onder goede doelen op het gebied van economie, onderwijs, integratie van immigranten en regionale planning. Door deze gift werd Zuckerberg door het blad Chronicle of Philanthropy uitgeroepen tot belangrijkste filantroop van 2013.
Andrew Carnegie (1835-1919)
Donaties: geschat op 380 miljoen dollar
Verenigde Staten
Andrew Carnegie overleed bijna een eeuw geleden, maar is nog steeds één van de grootste filantropen aller tijden. De Brit verhuisde op dertienjarige leeftijd met zijn familie naar Amerika, waar hij zich van telegrambezorger wist op te werken tot succesvol ondernemer. Op achttienjarige leeftijd kreeg Carnegie een baan aangeboden bij de spoorwegen, maar werknemer zijn beviel hem niet. Zijn eerst verdiende geld investeerde hij in een nieuw bedrijf dat slaapwagons ging produceren. In 1873 startte hij zijn eerste staalbedrijf, Carnegie Steel Company, wat zich al snel uitbreidde. Zijn winst belegde hij in olie. In 1901 verkocht hij zijn bedrijf voor 480 miljoen dollar. Vanaf toen hield hij zich bezig met het uitgeven van zijn geld.
Hij schonk de wereld circa 4.000 bibliotheken, omdat hij vond dat een gebrekkige opleiding de oorzaak was van veel problemen in de wereld. In 1910 richtte hij de Carnegie Endowment for International Peace op, met als doelstelling de internationale oorlog te helpen beëindigen. Carnegie is ook bekend van het Vredespaleis in Den Haag. Hij maakte de bouw mogelijk door een schenking van 1,5 miljoen dollar. Eén jaar na de opening van het Vredespaleis brak de Eerste Wereldoorlog uit.
Naar schatting had Carnegie bij zijn dood op 11 augustus in totaal 350 miljoen dollar weggegeven aan liefdadigheid. Zijn resterende 30 miljoen werd na zijn overlijden ook gedoneerd. In vergelijking met anderen in deze lijst lijkt dit weinig, maar zijn miljoenen zouden nu vele miljarden waard zijn.