Na de aanslagen in Parijs verklaarde president Hollande de oorlog tegen het terrorisme. In Parijs houden nu 6,500 militairen de wacht in metrostations, bij openbare gebouwen en bij alle belangrijke toeristische trekpleisters in de stad. De soldaten, zwaarbewapend en in groene camouflage-uniformen, hebben het aanzien van de stad ingrijpend veranderd, dat schrijft The Guardian. Toeristen stoppen om hen de weg te vragen. Inwoners van Parijs zijn over het algemeen blij met de militairen, omdat ze zich zo veiliger voelen.
De soldaten maken onderdeel uit van operatie Sentinelle, dat een nieuwe aanslag moet voorkomen. Vooral de omvang van Sentinelle is opmerkelijk: in totaal zijn er 10,000 soldaten in heel Frankrijk actief, waarvan de meerderheid in Parijs. Het is daarmee de grootste militaire missie waar Frankrijk wereldwijd gezien aan deelneemt.
Psychologisch effect
Critici van deze militarisering van Parijs wijzen erop dat de aanwezigheid van de militairen de aanslagen in november niet heeft kunnen voorkomen. Volgens hen dienen de soldaten als niet meer dan veredelde stadswachten, vooral bedoeld om burgers gerust te stellen. Het leger kan tenslotte niet overal tegelijk zijn. Zo waren de aanvallen in november niet gericht op een belangrijk gebouw, maar op willekeurige plekken in de stad.