De palmolieplantage in Indonesisch Papua. Beeld: Mighty Earth
Achtergrond

Pensioenfonds ABP stopt met omstreden palmolie-investering

Nederlands grootste pensioenfonds ABP kondigt aan niet langer te investeren in Posco Daewoo. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen en de kap van regenwoud bij de aanleg van een palmolieplantage in Indonesisch Papua.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het ambtenarenfonds moet de druk hebben gevoeld. Na de berichtgeving over ABP’s betrokkenheid bij de omstreden palmolieplantage. Toen woedende ABP-klanten massaal van zich lieten horen op Twitter. Nadat de Partij voor de Dieren Kamervragen stelde aan de minister van Financiën. En toen het fonds de Schijtlijster-trofee van tv-programma Kassa ontving, omdat ze niet kwamen opdagen in de studio. “Het was een duidelijk signaal”, aldus ABP-woordvoerster Asha Khoenkhoen over alle publieke aandacht. Afgelopen vrijdag maakte het ABP korte metten met de investering in Posco Daewoo.

‘Geen vertrouwen meer’

Opvallend was dat een woordvoerster van Posco Daewoo afgelopen week per e-mail aan OneWorld liet weten dat er inmiddels een contract getekend zou zijn met een onafhankelijke consultant, om de problemen rond de palmolieplantage in Papua in kaart te brengen. Iets wat het bedrijf eind februari al had beloofd, maar telkens niet waar kon maken. De woordvoerster stelde nu dat er een geheimhoudingscontract zou zijn getekend maar niet getoond kon worden. Toonbaar bewijs dat Posco Daewoo de afspraak is nagekomen, ontbreekt dus nog altijd.

“We hadden er geen vertrouwen meer in”, verklaart Khoenkhoen. Volgens het ABP zijn er diverse gesprekken geweest, maar pikte Posco Daewoo de voorgestelde maatregelen niet snel genoeg op. Ook ontkende Posco Daewoo de aantijgingen, maar kwam het niet met tegenbewijs. De hoop op beterschap ebde weg, waarop het ambtenarenfonds besloot zijn aandelen te verkopen. Opvallend: het ABP beweerde in een schriftelijke verklaring bij tv-programma Kassa nog dat het pas zou stoppen met de investeringen ‘na een paar jaar gesprekken [te] voeren’ zonder resultaten te boeken.

Satellietbeelden toonden dat er voor de aanleg van de palmolieplantage ruim 27.000 hectare bos tegen de vlakte is gegaan

Problemen in Papua

Hier leefden unieke en beschermde dieren zoals de paradijsvogel en de boomkangoeroe. Door de komst van de plantage verdwenen die

OneWorld sprak dit voorjaar met omwonenden over de misstanden bij de aanleg van de palmolieplantage PT Bio Inti Agrindo (BIA) in Papua, die grotendeels in handen is van Posco Daewoo. Zij vertelden hoe ze hun land kwijtraakten zonder een eerlijke vergoeding te hebben gekregen. Ook wisten ze vooraf niet voldoende af van de plannen van het plantagebedrijf en bleek de rivier na de komst van het plantagebedrijf te zijn vervuild.

Satellietbeelden toonden dat er voor de aanleg van deze palmolieplantage meer dan 27.000 hectare – een gebied groter dan de gemeente Amsterdam – bos tegen de vlakte is gegaan, waarvan de helft uit oerbos bestond. De bossen van Papua staan bekend om hun rijkdom van biodiversiteit. Op deze plek leefden unieke en beschermde dieren zoals de paradijsvogel en de boomkangoeroe. Maar door de komst van de plantage verdwenen die uit het gebied.

Ons grootste pensioenfonds betrokken bij kap regenwoud

Aandelen verkocht, maar niet van moederbedrijf

Mijn hoop is dat het palmoliebedrijf het bos laat terugkeren en de mensen compenseert die door de milieuschade hun land en inkomen hebben verloren

Het ABP meldde afgelopen vrijdag dat het de aandelen van Posco Daewoo ter waarde van 300.000 euro heeft verkocht. Inmiddels een minder hoge belegging dan de 4 miljoen euro waarover OneWorld eerder schreef, aangezien dit toen de meest actuele beschikbare data was.

“Deze economische sanctie is een juiste beslissing”, reageert pastoor Nicodemus Rumbayan via zijn mobieltje vanuit Papua. Hij was de afgelopen jaren het luisterend oor voor de plaatselijke bewoners in het gebied. “Mijn hoop is dat het palmoliebedrijf het bos laat terugkeren en de mensen compenseert die door de milieuschade hun land en inkomen hebben verloren.” Ook Linus Batius Omba, die bedreigd werd omdat hij opkomt voor de landrechten van de plaatselijke bewoners, is tevreden. “Laat het een les zijn voor alle investeerders in Posco Daewoo.”

Milieugroepen vinden dat ABP een stap verder moet gaan, en houden ook het moederbedrijf Posco aansprakelijk, waarin het ABP 157 miljoen euro investeert. Zo stelt Glenn Hurowitz, directeur van de Amerikaanse milieuorganisatie Mighty Earth, die internationaal campagne voert tegen de ontbossing in Papua: “Minder dan een half miljoen is een schijntje voor een bedrijf als Posco. Het ABP moet ophouden met dit soort greenwashing en ontbossing echt serieus nemen.”

Rolf Schipper, campagneleider bossen bij Milieudefensie, voerde gesprekken met het pensioenfonds. Hij vertelt: “Het ABP zegt alleen nog te willen investeren in koplopers, maar een bedrijf als Posco kun je op geen enkele manier een voorloper noemen.” In 2012 kwam Posco met het ABP als financier in opspraak vanwege mensenrechtenschendingen bij een staalproject in India. Volgens Schipper moet het ABP een voorbeeld nemen aan het Norwegian Government Pension Fund Global, dat sinds 2015 niet meer investeert in Posco Daewoo (toen nog Daewoo Internationaal) én Posco.

Toch is weglopen van Posco nog een stap te ver voor het ABP. “Posco is een groot bedrijf met verschillende activiteiten, waaronder staalverwerking”, aldus Khoenkhoen. Het ABP wil alle bedrijven waarin het investeert vóór 2020 opnieuw langs de meetlat leggen. “Dan kijken we naar de kosten, het rendement, de risico’s en naar de sociale en milieustandaarden van een bedrijf. Dat geldt ook voor Posco.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons