1. Ja, plastic scheiden is zinvol
Maar let op: in sommige gemeenten wordt plastic in de afvalscheidingsinstallatie uit het restafval gehaald, dus dan hoef je plastic afval niet zelf te scheiden. In sommige gemeenten mogen blik en drankenkartons ook bij het plastic afval. Check het bij je gemeente!
2. Prop de boel niet in elkaar
In de sorteerinstallatie wordt plastic gescheiden op type. Er zijn veel soorten plastic, die niet met elkaar verwerkt kunnen worden. Eerst worden lichte folies weggezogen. Infrarood licht herkent andere soorten op moleculaire structuur. Doppen zijn vaak te klein en zouden anders door de zeef in de installatie vallen, houd die op de fles.
3. Pas op met etensresten
Resten van eten, shampoo en crème in flessen en potjes maken het moeilijker voor de sorteerinstallatie om het soort plastic te herkennen. Plastic dat niet herkend wordt, of te vies is om schoon te sproeien, gaat naar het restafval en wordt verbrand in plaats van gerecycled.
4. Bioplastic hoort bij restafval
Je zou denken dat bioplastic bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) kan. Maar bioplastic heeft meer tijd nodig om af te breken dan de enkele weken dat GFT in de composteersinstallaties ligt. Het heeft bovendien andere eigenschappen dan ‘gewoon’ plastic, dus hoort het bij het restafval en niet in de plasticbak.
5. Let op wat je koopt
Hoe zuiverder de verpakking – één soort plastic met weinigtoevoegingen – hoe beter te recyclen. Moeilijk of niet her te gebruiken: verpakkingen die uit lagen van verschillende soorten plastic bestaan (zoals vleesbakjes), plastic vermengd met aluminium (zoals de nootjes-, koffie- of chipszak), plastic met veel kleurstoffen (zwart plastic is berucht) of plastic met toegevoegde giftige stoffen zoals vlamvertragers.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand