Op dit moment staan er 799 uitgestorven soorten op de lijst. Daarnaast zijn er 61 soorten in het wild uitgestorven. Maar er zijn ook toestanden van een aantal soorten verbeterd, aldus Gemma Span, woordvoerder bij IUCN NL. Zo leefden er in de jaren ’90 slechts nog 150 gouden leeuwaapjes, maar is dat aantal binnen tien jaar vertienvoudigd. Bovendien was het przewalskipaard in het wild uitgestorven, nu leeft dit dier weer in de natuur, aldus Span. Het przewalskipaard is in de natuur uitgezet.
Een voorbeeld van een ernstig bedreigde soort uit de Rode Lijst van dit jaar is de noordelijke wezelmaki op Madagaskar. Volgens Span leven op dit Afrikaanse eiland momenteel nog maar negentien noordelijke wezelmaki’s. In 2013 kwamen drie dieren in de categorie ‘uitgestorven’ terecht: een tandkarper (Cyprinodon arcuatus), een hagedis (Chioninia coctei) en een zoetwatergarnaal (Macrobrachium leptodactylus).
IUCN is voorzichtig met conclusies trekken. De trend is volgens Span dat als er meer soorten worden onderzocht, dat er dan meer bedreigde soorten op de Rode Lijst kunnen worden gezet. IUCN wil het aantal soorten op de Rode Lijst daarom uitbreiden naar 160.000 in 2020. Span: ‘‘We zien de toekomst positief in, mits er gerichte actie wordt ondernomen door de overheden en natuurbeschermingsorganisaties. We willen veel soorten van de ondergang behoeden, omdat soorten belangrijk zijn voor het functioneren van ecosystemen.’’
Het IUCN meldt dat er tot op heden 1,9 miljoen dier- en plantensoorten bekend zijn. De IUCN Rode Lijst geeft naast de bedreigde soorten ook informatie over hun verspreiding, leefgebied en bedreigingen van de dieren en planten weer. De grootste oorzaak van het uitsterven van soorten is de verdwijning van het leefgebied. Andere oorzaken zijn illegale jacht en handel, invasieve soorten, vervuiling en klimaatverandering. Dat komt door het toedoen van de mens. Ieder half jaar verschijnt een update van de Rode Lijst van bedreigde soorten. De laatste keer dat deze update verscheen, was in november 2013.