Routeplan voor een eerlijke economie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Wat is er mis met de huidige koers van de economie?
“Het huidige economische systeem waarin groei voorop staat is medeverantwoordelijk voor sociale ongelijkheid en doet een te zwaar beroep op de natuurlijke hulpbronnen van de planeet. We moeten nadenken over een alternatief, zeker omdat de huidige regering dat niet doet.”

Dat klinkt Club van Rome-achtig?
“De constatering dat er grenzen aan de groei van de economie zitten, is inderdaad niet nieuw. Op deze conferentie willen we echter concreet werk gaan maken van alternatieven. Het Platform Duurzame en Solidaire Economie heeft als aanzet een Fair & Green Deal opgesteld die inmiddels al door tientallen maatschappelijke organisaties waaronder Cordaid en Natuur en Milieu is ondertekend. Na de conferentie willen we de ideeën hieruit, zoals een belasting op financiële transacties, in werkgroepen concretiseren.” 

logo fair green deal

De Vierde Conferentie van Tilburg vindt plaats op 3 februari aan de Universiteit van Tilburg van 9.30-17.30.

 

Op de sprekerslijst ontbreken hot shots uit het bedrijfsleven. Een gemiste kans?“Er komen wel degelijk mensen uit het bedrijfsleven onder andere van de Triodos Bank, de ASN Bank en de Vereniging van Duurzame Beleggers. Maar er is voor gekozen om eerst met het maatschappelijk middenveld met voorstellen te komen voor verandering.”

 

 

 

Hoe ziet jouw routeplan naar een eerlijke economie er uit?
“De manier waarop wij geld gebruiken zou moeten veranderen. Geld was oorspronkelijk alleen een ruil- en betaalmiddel. Tegenwoordig wordt geld gebruikt om er geld van te maken, bijvoorbeeld door te beleggen. Die insteek is funest voor de wereld. Ook zouden we meer op lokaal niveau moeten zoeken naar een andere manier van leven waarin groei minder centraal staat. Een goed voorbeeld hiervan is de Franse degrowth beweging. Maar een 21-urige werkweek zou bijvoorbeeld ook heilzaam zijn.”

 

 

Maar dan moeten we dus wel een stap terug doen?
“Het is maar wat je een stap terug noemt. Je krijgt er meer vrije tijd en kwaliteit van leven voor terug. En wat heeft het voor zin als iedereen twee auto’s heeft?”

Economische groei is toch nodig om volgende generaties niet met de staatsschuld op te zadelen?
“Het is niet dat er te weinig geld is, maar het geld is slecht verdeeld. Een kleine minderheid is extreem rijk, de meerderheid arm. Zo telt Nederland steeds meer miljardairs. Er is vorig jaar weer voor 150 miljard euro aan bonussen uitgekeerd. Door die grootverdieners zwaarder te belasten is de staatsschuld heel eenvoudig op te lossen.”

Toch lijkt het me dat het idee van minder groei niet meteen bij een breed publiek aan zal slaan.
“Misschien, maar tegelijkertijd zie ik om me heen veel mensen, ook in de financiële wereld, die het gevoel hebben dat het anders moet. Wij proberen ons punt te maken door niet te veel te klagen, maar door te laten zien dat het ook anders kan. Hopelijk slaat dat aan.”

Foto boven: Platform DSE

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons