Achtergrond

Rwanda koploper in verbeteren ondernemingsklimaat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Ondernemen in ontwikkelingslanden is door bureaucratie en corruptie vaak een crime. Soms kan het maanden duren om een bedrijfje op te starten en dat terwijl het midden- en klein bedrijf juist voor veel inkomsten en werkgelegenheid kan zorgen. Maar er zijn lichtpuntjes.

In haar jaarlijkse rapport over het wereldwijde ondernemersklimaat constateert de Wereldbank dat de belangrijkste stappen in het vergemakkelijken van zakendoen in de periode 2008/2009 door opkomende landen zijn gezet, met als koploper Rwanda.

 

Rwanda doet volgens de Wereldbank sinds 2001 hard zijn best om het ondernemersklimaat te verbeteren. Het afgelopen jaar heeft het land bijvoorbeeld nieuwe wetgeving geïntroduceerd waardoor het starten van een onderneming nu slechts twee procedures vergt en in drie dagen kan zijn afgehandeld. Ook is het voor Rwandese bedrijven makkelijker geworden om geld te lenen en worden investeerders tegelijkertijd beter beschermd. Daarnaast zijn de wachttijden aan de Rwandese grenzen aanzienlijk verminderd doordat de douane langer open is en de eisen voor het invullen van documenten versimpeld zijn.

AppleMark
Supermarkt in Kigali
Foto: CC

 

Crisisbestendig
Hervormingen van de zakelijke sector zijn vooral in tijden van crisis cruciaal, aldus Penelope Brook van de Wereldbank. “Bedrijven kunnen zo als de vraag terugvalt  makkelijker weer opkrabbelen en een doorstart maken.”

 

Behalve Rwanda scoren vijf andere opkomende landen ook goed op het lijstje van de Wereldbank. Egypte, Liberia, Moldavië, Kirgizië, en Tadzjikistan doen ook steeds beter hun best om het ondernemers naar de zin te maken. Dat deze landen goed scoren op het lijstje van beste hervormers van het ondernemersklimaat zegt overigens niet alles over het ondernemersklimaat zelf. Liberia (149) en Tadzjikistan (152) bungelen bijvoorbeeld nog onderaan als het gaat om de lijst met landen waarin het voor ondernemers goed toeven is.

 

Wat dat betreft voert Singapore de ranglijst aan. Net als in voorgaande jaren scoorde de stadsstaat het beste, gevolgd door Nieuw-Zeeland, Hong Kong, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Nederland zakte naar plaats 30, twee plaatsen lager dan vorig jaar. Rwanda is op het lijstje van landen met het beste ondernemersklimaat 72 plaatsen gestegen en staat nu 67ste.

Rwanda grafiek zakelijke hervormingen

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons