De Postbank vroeg 25.000 klanten hoeveel geld ze in 2007 aan decembercadeaus uitgaven en hoeveel geld zij dankzij gekregen cadeaus bespaarden. Wat bleek? Nederlanders kregen tussen 50 miljoen en 150 miljoen euro aan ongewenste cadeaus. Hoe voorkom je dat Sinterklaas het feest der verspilling wordt?
Elektrisch speelgoed: hot or not?
Veel kinderen krijgen op ‘het heerlijk avondje’ nieuw elektrisch speelgoed. Hartstikke leuk natuurlijk, die nieuwe trein, maar de oude trein belandt, samen met 1,5 miljoen kilo aan ander oud elektrisch speelgoed, in de prullenbak. Zonde, vindt Wecycle, want al die spullen hadden gewoon gerecycled kunnen worden. Daarom voert de recycleorganisatie in 250 gemeentes actie om ouders en kinderen te leren dat ze hun oude speelgoed niet zomaar in de prullenbak moeten gooien. Prettige bijkomstigheid? Ouders die na Sinterklaas elektrisch speelgoed naar de milieustraat brengen, maken kans op een hotelovernachting.
De website bewustverbruiken.be raadt Sinterklaasvierders aan helemaal geen elektrisch speelgoed te kopen. Bijna alles wat licht en geluid maakt, heeft batterijen nodig, en batterijen zijn slecht voor het milieu. Wat volgens de website wél een echte aanrader is, is speelgoed op zonne-energie, zoals de een ‘solar powered grasshopper’.
Binnenlandse armoede en ‘goede doelen-pakketten’
In plaats van spullen weg te gooien, kun je ze ook naar tweedehandswinkels brengen, of naar een ontwikkelingsland sturen. Bijvoorbeeld door mee toe doen aan actie schoenmaatjes van Edukans. Versier een schoenendoos en vul hem met cadeautjes voor kinderen in onder andere Ghana, Irak en Oeganda.
Er zijn ook Nederlandse gezinnen die met Sinterklaas een extraatje kunnen gebruiken. ‘Sinterklaas Bestaat’ wil dat arme kinderen en weeskinderen sinterklaascadeautjes krijgen. Daarom zamelt de organisatie het hele jaar door geld en nieuwe cadeautjes in. Is je zoon of dochter niet zo blij met zijn nieuwe furby als je gehoopt had en blijft het ding in zijn plastic verpakking in een hoekje liggen? Je kunt er een ander kind waarschijnlijk héél blij mee maken.
Krijg je een cadeaubon die je toch niet gaat gebruiken? Stuur hem naar cadeaubondoneren.nl. Zij verzilveren jouw bonnen en sturen het geld naar projecten in ontwikkelingslanden.
Hulpsint Erica Terpstra
Nu pakjesavond steeds dichterbij komt, vragen Erica Terpstra en het Liliane Fonds aandacht voor kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking in Kameroen. Op speelsint.nl kun je twee euro doneren om de dromen van kinderen met een handicap uit te laten komen. Volgens Erica Terpstra hebben zij namelijk geen playstations of poppen op hun verlanglijstjes staan, maar dingen als ‘leren lopen’. Iedereen die meehelpt die dromen te verwezenlijken maakt kans op een Spaanse etentje met de oud-zwemster.
Eerlijk inkopen
Chocoladeletters horen er natuurlijk bij, maar let er wel op dat je fair trade chocolade koopt. Die bestel je bijvoorbeeld op fairtradechocoladeletters.nl of koop je van Tony’s Chocolonely. Duurzame chocoladeletters vind je onder andere bij La Place. Biologische pepernoten koop je uit het ‘puur en eerlijk’-assortiment van de Albert Heijn. Koop je liever al je biologische snoepgoed in één keer? Dan moet je een kijkje over de grens nemen. De Bioshop in België lanceerde een eigen Sinterklaaslijn, van amandelgebak met honing tot speculaas.
Ook cadeautjes kun je eerlijk inkopen. Haal bijvoorbeeld alvast wat leuke kerstaccessoires bij de Wereldwinkel, kijk op fairtrade.nl of ga naar Nukuhiva. Wat je ook kunt doen is je cadeautjes zelf maken. Klei een asbak, of brei een sjaal!
Inpakpapier
Je doet je uiterste best om al je cadeaus netjes in te pakken om vervolgens te zien hoe iemand het inpakpapier binnen een paar seconden kapotscheurt en weggooit. Zonde van je werk én zonde van het papier. Daarom raadt futuras.nl mensen aan cadeautjes in te pakken met andere cadeautjes. Hoe werkt dat? Je geeft bijvoorbeeld iemand een shirt en een kookwekker. Doe de kookwekker in het shirt en vouw het shirt om de kookwekker heen tot het niet meer herkenbaar is als shirt. Strikje erom, en klaar, je hebt twee cadeaus in één.
Vind je dit teveel moeite, of geef je liever al je cadeaus stuk voor stuk? Je kunt op biocosmetica.nl duurzaam inpakpapier kopen.
Foto: cc