Waar Sisi op hoopt, is een hoge opkomst. Vandaar dat de acht miljoen Egyptenaren die in het buitenland wonen, moesten worden gemobiliseerd om afgelopen weekend op de ambassades te gaan stemmen. Ook de bijeenkomst van 18 februari in Amsterdam had dat oogmerk. De sprekers roemden Sisi’s lange lijst van successen, waaronder de megadeal die Egypte sloot met het Duitse Siemens. Geen woord over de 60.000 politieke gevangenen, de overheidscensuur en de gesloten kranten, noch de buitengerechtelijke executies. Alleen al in 2017 waren dat er 1029, volgens het El-Nadeemcentrum voor martelslachtoffers. Ook El-Nadeem heeft inmiddels op last van het regime haar deuren moeten sluiten.
“Wij zijn dankbaar voor de inspanningen van de geweldige organisatoren van deze conferentie, met name mevrouw Nourhan Badr”, staat in de uitnodiging voor de Amsterdamse pro-Sisi-bijeenkomst.
Adviseur minister van Justitie?
Bij navraag bij het ministerie van Justitie blijkt dat niet terecht . Het OM laat per mail weten dat ze daar weliswaar sinds 2015 werkt, maar als trainee, en uitsluitend op het gebied van diversiteit.
In een live-uitzending vraagt Lamies al-Hadiedi, Egyptes bekendste talkshowhost, haar tijdens een symposium hoe ze adviseur op het minister van Justitie is geworden; in een uitgebreider interview diezelfde avond, in het tv-programma Huna al-Asima, (‘Hier is de hoofdstad’), is ze al gepromoveerd tot adviseur van de minister van Justitie zelf.
Badr: “Ik begon mijn werkzame leven in Nederland al jong, en deed veel dingen die maakten dat ik ervaring ontwikkelde op vele terreinen, ik werkte met jongeren, met kinderen en met vrouwen. Ik heb veel projecten gedaan.”
Al-Hadiedi: “Waarom ben je naar Nederland gegaan?”
Badr: “Mijn vader werkte daar al jaren, dus het was vanzelfsprekend dat we naar Nederland zouden gaan. Ik wilde eigenlijk liever in Egypte blijven, maar we gingen..”
Al-Hadiedi: “Hoe ben je bij de PvdA beland? Hoe werd je activist, en hoe schopte je het exact tot adviseur van de minister van Justitie?”
Badr: “Ik werk veel met politici en met maatschappelijke organisaties. Toen ik ouder werd, ben ik studies en lezingen gaan doen, en ik kreeg steeds vaker met politici te maken.”
Al-Hadiedi: “Wat doe je precies als adviseur van de minister?”
Badr: “Ik ben onder meer verantwoordelijk voor de dossiers diversiteit , terrorisme, vluchtelingen en extremisme. Dat zijn de belangrijkste dossiers waar ik aan werk. En soms werk ik nog aan andere dossiers met mijn collega’s.”
In de talkshow Wisaal van de Egyptische staats-tv legde ze uit dat de minister aanwezig was op een diner van de gemeente Amsterdam, en haar daar als zijn adviseur heeft gevraagd. “Daar noemen ze je de generaal, klopt dat?” Badr: “Ja, daar noemen ze me de generaal, dat klopt.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand