Skateboarders oefenen in hun sari’s tijdens hun training in Panjim Park, Goa. Beeld: Chantal Pinzi
Fotoreportage

Skateboarden tegen het patriarchaat in India

In heel India zijn maar tien skateparken, maar toch weten professionele skateboardsters honderden meisjes te inspireren om de halfpipe op te gaan. De Italiaanse fotograaf Chantal Pinzi legde vast hoe zij andere vrouwen laten zien dat een financieel onafhankelijk leven mogelijk is.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De handen van skateboarder Asha Gond (23) zijn versierd met ‘mehendi’ (henna).Beeld: Chantal Pinzi

De Italiaanse fotograaf Chantal Pinzi (29) legde afgelopen april meer dan vijfduizend kilometer af in India, om jonge vrouwen te ontmoeten die strijden voor emancipatie door te skateboarden. Na sporten als voetbal en worstelen, eisen vrouwen nu hun plek op in de halfpipe. Zo willen ze het dominerende patriarchale gedachtegoed en de stereotyperende genderrollen aan de kaak stellen. Volgens een rapport van het World Economic Forum uit 2024 staat India van de 146 landen wereldwijd op plek 142 op het gebied van economische participatie en kansen voor vrouwen. En op plek 112 voor het onderwijsparticipatie van vrouwen.

 

Lees verder na onderstaande foto’s.

Asha Gond (voor, 24) en Puti (achternaam en leeftijd onbekend, achter) op weg naar het skatepark in het dorp Janwaar.

Shraddha Gaikwad (18, goudenmedaillewinnaar) uit Pune doet een ‘ollie’, een truc waarbij ze een sprong maakt met het board aan haar voeten, zonder haar handen te gebruiken.

Boven: Urmila Pabale (19, zilver) uit Mumbai: ‘Het maakt niet uit hoe vaak ik val, ik zal altijd opstaan en het opnieuw proberen. Dat is wat ik heb geleerd van skateboarden: nooit opgeven.’

 

Met slechts tien skateparken in heel India – een land van ruim 1,4 miljard inwoners – zag Pinzi hoe een handjevol professionele skateboardsters op die plekken honderden meisjes en vrouwen inspireren om ook op een skateboard te stappen. Een van hen is Asha Gond (24). Ze groeide op in Janwaar, een arm dorp in Centraal-India, en behoort tot de Adivasi, een oorspronkelijke bevolkingsgroep die buiten het kastensysteem [hiërarchisch systeem van bevolkingsgroepen, red.] valt. Adivasi worden ernstig onderdrukt en gediscrimineerd. Hoewel het binnen haar gemeenschap ondenkbaar was dat een vrouw ongehuwd blijft en financieel onafhankelijk is, bewees Gond met haar skateboardtalent het tegendeel. “Nadat zij nee zei tegen haar uithuwelijking, verzetten meerdere vrouwen uit Gonds dorp zich tegen hun eigen uithuwelijking”, vertelt Pinzi. Gonds deelname aan het wereldkampioenschap skateboarden in 2018, als eerste Indiase vrouw ooit, maakte haar bekend in binnen- en buitenland. Pinzi: “Zij en andere skateboardsters inspireren nu andere jonge vrouwen in heel India, door te laten zien dat een ander leven mogelijk is voor vrouwen. Een leven waarin ze niet hoeven te trouwen, waarin ze financieel onafhankelijk kunnen zijn.”

 

Shruti Bhosle (leeftijd onbekend) voert een ‘180 ollie’ uit in Mumbais Carter Road Park.

Boven: Vrouwelijke skateboarders van Goaskatelife trainen in Panjim Park.

De ingang van Dharavi, de grootste sloppenwijk in Mumbai. Er wonen een miljoen mensen, samengepakt op twee vierkante kilometer. Het is het kloppende hart van de stad.

 

Deze fotoreportage verscheen in september 2024 in OneWorld Magazine.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons