Als je de televisie of vrouwenbladen moet geloven, dan leven er zo ongeveer alleen witte mensen op deze wereld. Wit is zelfs de standaardkleur op de Irakese televisie. Ook zie je vooral witte vrouwen in traditionele kleding in Indiase bruidsmagazines, vertelde activiste Harnaam Kaur onlangs aan OneWorld. Wit staat gelijk aan beter, mooier. Iedereen wil het zijn. Het verklaart ook de razende populariteit van whitening crèmes in Zuidoost-Azië, of de operaties die Zuid-Koreaanse pubers ondergaan om hun ogen groter te maken.
People of colour zijn hun fysieke uiterlijk anders gaan bekijken als gevolg van witte suprematie, schrijft Huberta Jackson-Lowman, hoogleraar in de psychologie aan de Universiteit van Florida, in een paper. De eurocentrische schoonheidsnormen verspreidden zich dankzij kolonialisme over de hele wereld. De modewereld, de cosmetica-industrie, marketing en de pers begonnen die vervolgens te gebruiken en schoven steeds hetzelfde schoonheidsstandaard naar voren: wit en slank. Jackson-Lowman benadrukt dat deze alomtegenwoordige beelden voor eetstoornissen, zelfhaat en depressie onder de vrouwen zorgen.
“People of colour zijn hun fysieke uiterlijk anders gaan bekijken als gevolg van witte suprematie
In hun studietijd waren ze al betrokken bij de activistische studentengroep University of Colour aan de Universiteit van Amsterdam. Zo probeerden ze van de universiteit en meer diverse plek te maken waar students of colour zich thuis zouden voelen en niet-eurocentrische perspectieven en ideeën een vaste plaats krijgen. Afgelopen zomer besloten ze om een eigen platform vóór en dóór women of colour op te richten. Zo werd ANTI-BODIES geboren. Hiermee willen ze met behulp van poëzie en visuele kunst naar zelfliefde zoeken, en zo het lichaam terugwinnen van de onderdrukkende idealen van het kolonialisme en racial capitalism. 1 Drie weken geleden trapten ze af in een artistieke ruimte verscholen tussen de hoge gebouwen van de Amsterdamse Bullewijk.
Zelfliefde
Adwin deelt, een beetje verlegen, haar intieme gedichten met het publiek, om vervolgens iedereen uit te nodigen zelf een gedicht te schrijven. In groepjes. Gewapend met potloden begint een van de groepen aan hun gedicht. Al snel daarna volgt een kennismakingsronde.
(Nog steeds) wit feminisme
ANTI-BODIES hoopt een gemeenschap te creëren om women of colour te ondersteunen in hun eigen zoektocht naar zelferkenning en zelfliefde. Ze zijn nog zoekende, maar ambitieus. In december beginnen ze met een eigen magazine. Slaagt ANTI-BODIES erin om met het eurocentrische perspectief te breken, en om een nieuw geluid te vormen in het debat over schoonheidsidealen?
- een situatie waarin witte mensen of witte bedrijven niet-witte mensen gebruiken om te bewijzen dat ze voldoende aan diversiteit doen, terwijl ze hier in werkelijkheid onvoldoende aandacht aan schenken. Denk aan een overwegend wit bedrijf dat opzettelijk niet-witte medewerkers aanneemt nadat het meermaals voor de rechter werd gesleept omwille van discriminatie op grond van ras. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand