Kruidnagel, komijn, kardemom, kaneel, je kunt het zo gek niet bedenken of die smaakmaker van soep, saus of curry komt uit India. Niet voor niets is India de grootste producent van specerijen ter wereld, bijna de helft van alle kruiden die wereldwijd worden verhandeld, komt uit India. Volgens de Spices board van India exporteert het land jaarlijks 444,250 ton specerijen ter waarde van ruim 1 miljard dollar. Behalve in gerechten worden deze kruiden ook gebruikt voor de productie van onder meer medicijnen, parfum en cosmetica. De zeven specerijenparken die de Indiase overheid van plan is om te openen, moeten Indiaas’ wereldwijde positie op de specerijenmarkt versterken en de Indiase telers van een beter inkomen voorzien.
Marketingtrucjes
De boeren leren in de parken onder meer marketingtrucjes, de laatste stand van zaken in de specerijenteelt en de eisen op het gebied van voedselveiligheid die op de wereldmarkt worden gesteld. Ook komen er in elk park machines om de telers te helpen bij het sorteren, steriliseren en verpakken van hun producten. Als de boeren straks deze middelen tot hun beschikking hebben zijn ze niet langer afhankelijk van tussenpersonen.
Het eerste Spices Park staat in Chhindwara in Madhya Pradesh. In deze streek worden vooral knoflook en chilipepertjes verbouwd. Het eerste specerijenpark specialiseert zich daarom in deze twee smaakmakers. Zo is er onder andere een dehydratie-unit voor knoflook aanwezig waarmee het geurende kruid gedroogd kan worden en tot poeder vermalen en . De knoflook die rond Chhindwara wordt verbouwd, wordt namelijk ook verkocht voor medische toepassingen.
De andere spices parks komen in Idukki, Guntur, Shivaganga, Gujarat, Rajasthan en Uttar Pradesh.