“De Surinaamse eetcultuur is gevormd door wat het land geeft”, vertelt Bahadoer. “Mensen verbouwen hun eigen groenten en fruit, delen de oogst met elkaar en wat ze overhouden verkopen ze op de markt. Ik wil het land niet idealiseren – er is veel armoede en een grote kloof tussen arm en rijk – maar het mooie aan Suriname is dat iedereen goed te eten heeft, dankzij de vruchtbare bodem en rivieren vol vis.”
Bahadoer werd er geboren en kwam op achtjarige leeftijd met het gezin naar Nederland. Wanneer hij als kind stout was, moest hij zijn moeder helpen in de keuken. De lessen die hij toen opdeed, zoals hoe je specerijen doseert in je gerechten, gebruikt hij nu in zijn sterrenkeuken.
“Veel mensen denken dat pom creools is, maar het komt van plantagehouders
“Pom is uitgegroeid tot hét gerecht dat iedereen kent en eet
Ingrediënten
500 g filet van kippendijen, 1 gesnipperde ui, 4 gesneden tomaten, 2 el tomatenpuree, 4 dl gevogeltebouillon, 3 takjes peterselie, 3 takjes selderij, 1 rode peper, 1 kilo geraspte pomtayer, 3 el piccalilly, sap van 2 sinaasappels, 2 el bruine suiker, 150 g boter, peper, zout, nootmuskaat.
Bereiding
– Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de kip in stukken. Verhit wat olie in een pan en bak de kip goudbruin. Voeg de ui en de tomaten met tomatenpuree toe. Blus dit af met de kippenbouillon. Snijd de peterselie, selderij en rode peper fijn en voeg dit toe. Laat dit een half uur doorkoken. Doe er de geraspte pomtayer, piccalilly, sinaasappelsap en bruine suiker bij.
– Doe alles in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Laat het anderhalf uur garen in de voorverwarmde oven. Kruid daarna met peper, zout en nootmuskaat, en roer de roomboter erdoor zodat het smeuïg wordt.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand