Wie er niet in slaagt zijn claim voldoende te onderbouwen, wordt niet gecompenseerd; het onroerend goed in kwestie is dan van de provincie of stad. Wat zijn de implicaties van deze nieuwe onteigeningswet voor Syriërs in Nederland? Ik vroeg dat aan twee vluchtelingen, en sprak ook met Sara Kayyali, Syrië-onderzoeker van Human Rights Watch.
“Het een instrument van het Syrische regime om te discrimineren tegen bepaalde segmenten van de samenleving.
“Quneitra grenst aan Israël. Het Syrische leger was er sinds de oorlogen met Israel altijd aanwezig. In april 2013 kwam er een grote brigade pantservoertuigen, en zij eisten het huis van mijn familie in het dorpje Jaba op. Ons huis ligt op een strategische plek. ‘Jullie kunnen meenemen wat je maar wilt, je hebt acht uur om het huis te verlaten,’ zeiden de militairen. Mijn vader probeerde met hen in gesprek te gaan, maar het mocht niet baten. Ze gebruikten ons huis als een checkpoint en plaatsten machinegeweren op het dak. Een majoor-generaal kwam er wonen. Zelf was ik inmiddels al naar Turkije gevlucht, omdat ik had deelgenomen aan de vreedzame burgerbeweging tegen Assad. Ik verliet Syrië op 27 oktober 2011, zeven à acht maanden na het begin van de revolutie. De rest van mijn familie vluchtte naar Libanon nadat hun huis in beslag was genomen; daar zijn ze nog steeds. Hoe moet mijn familie in hemelsnaam bewijzen dat het huis in Jaba van hen is? Ze konden amper iets meenemen toen ze uit huis verjaagd werden.”
Een onderzoek door de Norwegian Refugee Council (NRC) constateerde dat slechts 17 procent van de ontheemde Syriërs papieren hebben waarmee ze het eigendom van onroerend goed in Syrië kunnen bewijzen.
“En hoe moet je je eigendom claimen? Wie als Syrische vluchteling in het buitenland woont en naar Syrië terugkeert, verliest enerzijds zijn rechten hier en riskeert anderzijds in Syrië gearresteerd te worden, bijvoorbeeld omdat je je dienstplicht hebt ontlopen. Het regime zal dan zeggen dat je iemand ter plaatse kunt machtigen, maar ook dat is gevaarlijk. Niemand durft dat te doen, je riskeert gearresteerd of ontvoerd te worden. De geheime dienst zit iedereen op de nek in Syrië,” aldus Issa.
“Niemand durft dat te doen, je riskeert gearresteerd of ontvoerd te worden.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand