Beeld: Jason Tjon Affo

Taboes doorbreken met een broodje vegakip

Foodfotograaf Jason Tjon Affo gebruikt zijn plantaardige recepten om onderwerpen bespreekbaar te maken waar veel mensen liever niet over praten, zoals mentale en seksuele gezondheid.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Mijn band met eten is nu heilzaam, dat was voorheen wel anders”, vertelt Jason Tjon Affo. De Surinaams-Chinees-Nederlandse foodfotograaf en receptontwikkelaar omschrijft zijn eerdere relatie tot eten als twisted. “Ik was alleen maar bezig met hoe puur en gezond ik at.” Tot zijn beeld van gezondheid compleet op z’n kop werd gezet. Op zijn tweeëntwintigste werd Tjon Affo gediagnosticeerd met een borderline persoonlijkheidsstoornis, vier jaar later bleek hij hiv-positief te zijn.
Tjon Affo herinnert zich die periode goed. “Ik werd op vrijdag gebeld met de uitslag en hing compleet in paniek op”, vertelt hij. “Ik heb een weekend lang gedacht: dit is het, ik ga dood.” De maandag erna bleek hij te kunnen starten met medicatie waar hij prima oud mee kan worden. “Zo werkt het gelukkig in Nederland. Ik besef heel goed dat dat geen vanzelfsprekendheid is.”

Ik nodig mensen uit om te praten over onderwerpen die vaak vermeden worden

Tjon Affo besloot al snel het nieuws van zijn diagnose online te delen. “Vooral omdat veel anderen dat niet kunnen vanwege het grote stigma, maar ook omdat veel mensen er nog maar zo weinig vanaf weten.” Hij hoopt dat het zo steeds normaler wordt om over hiv te praten. “De onwetendheid en angst die ik eerst had rond deze ziekte gun ik niemand. Ik ontvang veel positieve reacties op mijn posts van mensen die hetzelfde doormaken, maar nog moeite hebben met hun diagnose. En ze sturen hun vrienden naar me door, zodat die er meer over kunnen leren.”
Jason Tjon Affo (1991) runt food- en lifestyleblog The Indigo Kitchen, is foodfotograaf en receptontwikkelaar. Zijn eerste kookboek Vegan Soulfood won een award voor het beste veganistische kookboek van 2020, zijn tweede kookboek Vegan Party Food verscheen in november 2021. In juni 2022 verscheen Vegan rainbow food.
Zijn grote schare volgers (ruim 29 duizend op Instagram) bouwde Tjon Affo op door het delen van plantaardige recepten, geïnspireerd door zijn culturele wortels en altijd vergezeld door foto’s in zijn signature rainbow style (denk aan roze noedels, blauwe dips, eetbare bloemen en felgekleurde groenten – allemaal puur natuur). In de begeleidende teksten vertelt hij de ene keer over de beladen geschiedenis van het Surinaamse gerecht pom, een andere keer houdt hij een pleidooi om mentale gezondheid bespreekbaar te maken onder een recept voor een verwarmende soep. “Het plaatje moet esthetisch kloppen. Vervolgens nodig ik mensen als het ware uit aan mijn digitale tafel om te praten over onderwerpen die vaak vermeden worden. Eten is daarvoor het perfecte middel – iedereen heeft er tenslotte behoefte aan.”

Dit interview verscheen in de winter van 2021 in OneWorld Magazine.

Hoe maak je hete masalakip met kousenband?

Eet deze plantaardige kip op een broodje of bara met wat zuurgoed. Laat de Madame Jeanette weg voor minder pit.

Ingrediënten (voor 4 personen)

4 el olijfolie
320 g veganistische kipstukjes
1 rode ui, fijngehakt
7 tenen knoflook, fijngehakt
1 tomaat, fijngehakt
1 el tomatenpuree
200 g kousenband, in stukjes van 2 cm
1 tl verse gember, fijngehakt
1 Madame Jeanette, fijngehakt
1 groentebouillonblokje
2 el Hindoestaanse masala
½ tl witte peper
½ tl zout
100 ml water

Bereiding

– Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de kipstukjes al omscheppend goudbruin. Zet apart.
– Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan op middel hoog vuur en fruit hierin de rode ui 2 minuten. Voeg de knoflook, tomaat en tomatenpuree toe en bak al omscheppend 5 minuten.
– Voeg de kipstukjes en de rest van de ingrediënten toe. Laat ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur inkoken, tot het water is verdampt. – Serveer de hete masalakip op broodjes of bara’s met toppings naar keuze.

‘Tokologische’ veggierolls: groenten in een nieuw jasje

Een beetje levensgenieter is geen veganist, of wel?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons