Het migreren werd vergemakkelijkt doordat haar man, die ze in Rotterdam ontmoette, Ghanees is. Hij wilde liever in Suriname wonen. Maar Muntar, die haar werkelijke wortels overigens naar Mali herleidde, koos juist voor Ghana vanwege de betere zakelijke kansen dan haar geboorteland Suriname. In Nederland was ze maatschappelijk werker, in Ghana heeft ze zich ontpopt als ondernemer.
“Ghana wil de plek zijn waar afstammelingen van Afrika ‘thuis kunnen komen’
Ghana beschouwt zichzelf ook als fakkeldrager van het ‘panafrikanisme’; die filosofie pleit voor eenheid en samenwerking tussen alle Afrikaanse landen én Afrikanen in de rest van de wereld. De eerste president van Ghana, Kwame Nkrumah, had daar een leidende rol in.
Jaar van Terugkeer
Dat was geen toeval; de Ghanese regering doopte 2019 om tot Year of Return oftewel Jaar van de Terugkeer. Het was toen vierhonderd jaar geleden dat de eerste tot slaaf gemaakte mens in het Amerikaanse Virginia zou zijn aangekomen. De naam verwijst naar de zogeheten Door of No Return: de poorten aan de West-Afrikaanse kust waardoorheen miljoenen gevangengenomen Afrikanen van de zestiende tot de negentiende eeuw op slavenschepen naar onder meer Amerika werden gedwongen.
“Naomi Campbell, Beyoncé en Jay-Z maakten van Accra de interessantste plek ter wereld
Ghana kreeg eind 2019 vooral wereldwijde aandacht toen ‘zwart Hollywood’ tijdens kerst en oud en nieuw bijeenkwam in de hoofdstad Accra. De overheid huurde daarvoor de Ghanees-Amerikaanse marketinggoeroe Bozoma Saint John (voorheen werkzaam bij Uber, nu bij Netflix) en de Ghanees-Oostenrijkse acteur Boris Kodjoe in om grote namen naar Ghana te halen. Acteur Idris Elba, supermodel Naomi Campbell en supersterren Beyoncé en Jay-Z maakten van hoofdstad Accra ineens de interessantste plek ter wereld. Daarna streken ook veel internationale festivals neer in Ghana.
Artikel gaat verder onder de foto.
Succesformule
De Afrikaanse diaspora is voor Ghana altijd van belang geweest vanwege hun economisch potentieel. De Wereldbank schat het totale aantal mensen van Afrikaanse afkomst in Noord-Amerika, Europa, het Caraïbische gebied en Latijns-Amerika op 169,1 miljoen. Hun kapitaal vormt een welkome aanvulling op het geld dat Ghanese burgers in het buitenland jaalijks naar huis sturen.
Andere West-Afrikaanse landen namen Ghana’s succesformule van het ‘Jaar van de Terugkeer’ hoe dan ook over. Nigeria lanceerde in 2020 de Door of Return, Senegal sloot in deze zomer van 2021 aan met The Return. De landen combineren, net als Ghana, historisch onrecht en zakelijke kansen met elkaar.
Stroomstoringen
Die transitie is niet altijd makkelijk. Zij en haar gezin hadden in het begin van hun verhuizing naar Ghana veel last van stroomstoringen. Haar drie kinderen werden er bang van. Ook worstelt Muntar nog steeds met de hoge kosten van goed onderwijs, dat in Nederland gratis was. De Surinaams-Nederlandse lacht als ze terugdenkt aan die eerste periode in Ghana, toen ze soms wel twintig kilometer verderop naar een supermarkt ging voor boodschappen, terwijl dezelfde producten op markten in de buurt verkrijgbaar waren.
Artikel gaat verder onder de foto.
Geen hokje
Muntars kinderen – tijdens dit interview veertien, dertien en tien jaar oud – pasten zich vrij moeiteloos aan. Vooral aan hun nieuwe huis, dat midden in een verwilderd grasveld ter grootte van een voetbalveld staat. “In Nederland zijn de huizen klein. Mijn kinderen houden van buiten zijn. Hier kunnen ze spelen, ook met andere kinderen uit de buurt.” Muntar wijst naar een rij fietsen verderop.
Ze had geen duidelijke verwachtingen van de grote verhuizing, vertelt ze. “Het was meer een gevoel waar ik op afging. In Nederland moest ik, als zwarte, islamitische vrouw, vechten om dezelfde sociale kansen te krijgen als anderen. Dat geldt ook voor mijn kinderen. Het is fantastisch dat zij zichzelf hier in Ghana in ieder beroep kunnen voorstellen, in plaats van in een gemarginaliseerd hokje te belanden.”
Dit artikel is deel van een publicatie in OneWorld Magazine (voorjaar 2022) over mensen uit de Afrikaanse diaspora die ‘terugkeren’ naar Ghana. De delen verschenen in 2022 als drieluik op OneWorld.nl.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand