Babette Porcelijn, auteur van De Verborgen Impact, bloggers Tara en Ruby, zwerfinator Dirk Groot, plasticvisser en skateboardbakker Marius Smit en zeeboerin Nikki Spil uit de mini-docu-reeks Groen Doen gaven tips en handvaten voor een duurzamer leven. Op de doe-zelf-groen-markt kon je ideeën opdoen om thuis mee aan de slag te gaan. De avond werd gepresenteerd door Ama van Dantzig, en ook het publiek mengde zich volop in de discussie. Een impressie in tweets, tips en links…
Super leuke avond gehad en nog meer motivatie en inspiratie op #groendoen gebied. @Vandebron en @oneworldnl, toppers. #gewoondoen #actie https://t.co/TrDj6OEEuj
— Anouk Bloembergen (@_flowermountain) 26 oktober 2016
1: Kies iets groots
Hoe kun je het meest effectief groen doen? Babette Porcelijn toont met een quiz en toegankelijke voorbeelden uit haar boek Verborgen Impact met welke dagelijkse huis-tuin-en-keukenbeslissingen je het meeste verschil kan maken. Ga je vaak met het vliegtuig? Om een retourtje Bali te compenseren, moet je 1.500 bomen planten. Babette: “Pak vooral de grote dingen aan: minder spullen, vlees en vliegen bijvoorbeeld. Het punt is niet dat je alles moet veranderen, maar dat je meer positieve dan negatieve impact hebt.”
'Ik loop nog ecorexia op'. Toen @babetteporcelyn zich verdiepte in haar eco-impact durfde ze bijna niks meer te doen #groendoen
— Lonneke van Genugten (@LonGenug) 25 oktober 2016
2: Let op de kilometers van je eten
Ook bloggers Tara en Ruby vertellen over hun zoektocht naar een duurzamer leven. Het meeste moeite hadden ze in de supermarkt. Minder vlees eten is makkelijk, maar wat moet je met alle bio, eko en fairtrade keurmerken? “Kijk naar de kilometers die het eten heeft afgelegd”, zo klinkt het uit het publiek. Waarop Babette reageert: “Een bio-keurmerk heeft een positieve impact, maar de negatieve impact van het vervoer is veel groter. Koop liever lokaal verbouwd eten van het seizoen.”
3: Neem een ‘Zwerfie’
Na de pauze vertellen drie hoofdrolspelers uit de mini-documentairereeks Groen Doen van VandeBron en OneWorld wat zij zelf doen voor een betere wereld. Zo raapt ‘Zwerfinator’ Dirk Groot zwerfafval op als een uit de hand gelopen hobby. Dirk: “Als we allemaal een stuk afval per dag oprapen, is het land zo schoon.” Zijn tip: “Neem een Zwerfie, een selfie met een stuk zwerfafval dat je opraapt en in de prullenbak gooit.”
Dirk Groot, @zwerfinator: 'We hebben impact!: als 1/4 vd inwoners v Purmerend een stukje afval opruimt is de stad schoon! #GroenDoen pic.twitter.com/hZlExnHW89
— Ellen de Lange (@ellendelange) 25 oktober 2016
’s Werelds eerste professionele plasticvisser en skateboardbakker Marius Smit vist met de Plastic Whale zwerfplastic uit de Amsterdamse grachten. Van het opgeviste plastic worden sloepen gemaakt om met meer mensen meer plastic te vissen. Ook de hippe ‘wasteboards’ van ingezamelde flessendoppen op festivals laten zien dat je ook van weggegooid plastic mooie nieuwe dingen kunt maken. Zeeboerin Nikki Spil draait ’t om: zij maakt zelf afbreekbaar plastic uit zeewier. Water- en luchtzuiverend, laatste vangnet van kostbaar nitraat en fosfaat en je kunt er van alles mee.
. @ThePlasticWhale nu over waarde creëren van plastic afval. Van plasticboten in Amsterdam tot plastic skateboards in Sao Paulo! #groendoen pic.twitter.com/X2WXCx3Ifr
— Vandebron (@Vandebron) 25 oktober 2016
4: Gooi niks weg!
In de pauze is er tijd om rond te neuzen bij de kraampjes De Balkonie, Potverdorie en Janne Kromhout van Min-Design. Bij de stands van Potverdorie en kledingdokter Janne wordt duidelijk dat weggooien zonde is. Repareer een gaatje in je oude kleren met Japanse borduurtechnieken of customize ze zodat ze er als nieuw uitzien. En gooi groente en fruit dat er niet meer perfect uit ziet liever in de pan dan in de prullenbak: Potverdorie maakt potten jam van groente en fruit dan niet meer verkocht wordt bij de supermarkt.
Kortom: aan de slag! Groendoen is een werkwoord…