“Als kind sportte ik altijd buiten en ging ik wielrennen in de natuur. Ik realiseerde me hoe mooi de natuur is en hoeveel rust die me gaf. Dat heb ik enorm leren waarderen. Daarom ben ik me in de relatie tussen groen en de gebouwde omgeving gaan verdiepen, want daar ligt mijn passie. Waarom maken we groen niet dominanter? Als de natuur meer centraal komt te staan in de gebouwde omgeving, worden wonen en onze beleving van de openbare ruimte prettiger.”
Onno Dwars spreekt donderdag 9 februari op Impact Day in Amsterdam, waar koplopers inspiratie geven over innovatie in sociale en duurzame vraagstukken. Lees ook het interview met gastspreker Selma Seddik van Instock.
“Wonen is per definitie een milieudelict: het is vervuilend. Nu het klimaatakkoord is gesloten, doen we er alles aan om onder die twee graden opwarming te blijven. Maar écht iets goeds bouwen, is in mijn ogen iets anders dan ‘minder slecht voor het milieu’. Door te gaan omdenken, wil ik het meest positieve bereiken, ik wil de impact maximaliseren. Een wijk ontwerpen die bijdraagt aan een beter welzijn, die gezondheid en rust geeft: dat is mijn drive. We leven nu gemiddeld 1,5 jaar korter door luchtverontreiniging. Ik wil de gebouwde omgeving zo ontwerpen dat je vijf jaar langer leeft.”
Lokkende omgeving
“Hoe we dat kunnen bereiken, weet ik nog niet precies. Maar ik wil de vraag opwerpen en mensen aan het denken te zetten. Er zijn grote stappen te behalen in de bebouwde omgeving door de natuur naar ons toe te trekken. Bijvoorbeeld door nestkasten voor vleermuizen in huizen te plaatsen. In Frankrijk moeten op alle nieuwe daken zonnepanelen zitten, zodat nergens ruimte onbenut blijft. In Barcelona zijn muren waar groen op leeft, dat draagt bij aan de luchtkwaliteit en is rustgevend. Zo kan een omgeving uitnodigen om naar buiten te gaan, om bijvoorbeeld al te vergaderen.”
“De gebouwde omgeving mag een meer sociale component zijn en ons welzijn verbeteren. Dat kan door de bestaande omgeving integraal aan te pakken. Daar heb ik aan bijgedragen bij ‘nul-op-de-meter’-projecten, ‘energienul-renovaties in één dag’ en ‘zuiver-wonen’. Gelukkig neemt de interesse voor duurzame woningen toe.”
Succesvolle werkwijze
“Toen ik net werkte, kwam ik voor het eerst in aanraking met een duurzaam bouwproject. Doordat ik weinig ervaring had, kende ik de ‘normale’ werkwijze niet. Dat bleek een voordeel te zijn: ik zat nog niet vast in een bepaald denkpatroon en kon daardoor makkelijker buiten de bestaande kaders denken. Ik probeerde in feite gewoon uit wat er in me opkwam.
Ik loop nooit lang rond met ideeën, want dan bloeden ze dood
Ik geef mijn creativiteit bewust de ruimte en dwing mijn hersenen tot nieuwe ideeën. Ik prikkel en daag mezelf uit om in bestaande problemen nieuwe kansen te zien. Door zo hard te zoeken naar nieuwe vragen, rollen daar geregeld baanbrekende projecten uit voort. Soms komen de beste ideeën pas ’s avonds laat, die werk ik dan uit en ik presenteer ze de volgende dag op het werk. Ik loop nooit lang rond met ideeën, want dan bloeden ze dood. Alleen door je gedachten te delen, krijg je feedback.”
“Ik werk om de wereld mooier te maken en ik geloof dat ieder mens een verschil kan maken. Het is een kwestie van nadenken over wat dichtbij je staat: schrijf het op en pak een moment voordat je de dag begint. Kijk hoe je het kunt toepassen in je dagelijks leven. Binnen de bestaande methodes is altijd ruimte te vinden voor goede ideeën, om te experimenteren.”
Toekomstige ambities
“Mijn ambities zijn breder dan alleen duurzaam wonen. Mijn ultieme doel is dat elke euro bijdraagt aan iets goeds. Als je kijkt hoeveel geld er nu in een wijk wordt rondgepompt aan politie, brandweer en ambulances. Allemaal geld dat is bedoeld om in te grijpen wanneer er iets negatiefs gebeurt. Maar wat kun je doen om te zorgen dat ze niet hóeven uit te rukken? Wat kunnen we doen om niet naar de dokter te hoeven gaan?”
Een leefomgeving creëren waar iedereen gelukkig is
“Aan dat soort vraagstukken wil ik werken, door de vraagstelling om te draaien. Toekomstige huizen moeten mensen gezond houden door genoeg lichtinval, goede luchtventilatie, geen CO2 uitstoten door fossiele brandstoffen te gebruiken en geen onnodig fijnstof veroorzaken. Huizen en wijken waar bewust meer ruimte is voor sport, spel, planten en dieren. Een leefomgeving creëren waar iedereen gelukkig is, met minder kosten, waar het veiliger is, je effectiever kunt werken en in harmonie met de natuur leeft. Het is niet zo ingewikkeld als we denken.”
Credits hoofdfoto: Ton Borsboom