Achtergrond

‘Toekomstige leiders komen bovendrijven door sociale media’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De kerstboodschap van koningin Beatrix dat internet de afstand tussen mensen zou vergroten, is niet besteed aan de Canadese Jennifer Corriero. De web 2.0-expert is er juist van overtuigd dat sociale media als Facebook, LinkedIn en Twitter en andere online toepassingen zoals Flickr de sociale betrokkenheid tussen mensen wereldwijd alleen maar verder zullen vergroten. “En niet alleen van individuen, maar ook van het bedrijfsleven.”

Jennifer Corriero begon haar carrière op 19-jarige leeftijd als consultant bij Microsoft. In 2000 richtte zij samen met Michael Furdyk de non-profitorganisatie TakingITGlobal op.
jennifer corrieroIn 2005 riep het World Economic Forum haar uit tot een van de Global Leaders of Tomorrow. In 2007 werd ze opgenomen in het rijtje van honderd meest invloedrijke vrouwen van Canada. Ze wordt zelfs geciteerd op een Starbucks koffiekop.

 

“Toen wij tien jaar geleden met ons project TakingITGlobal begonnen – een platform voor duizenden jongeren over de hele wereld waarin oplossingen voor problemen in ontwikkelingslanden worden gezocht – stonden sociale media nog in de kinderschoenen. Kijk nu eens hoe groot het fenomeen is geworden.”

 

 

Directe impact
Die groei zal alleen maar doorzetten, voorspelt Corriero en zal tegelijkertijd een nieuwe vorm van ontwikkelings-samenwerking op gang brengen. “Je ziet nu al de trend dat mensen een directe impact willen hebben op armoedebestrijding. Het is bijvoorbeeld erg populair om je eigen stichting op te richten of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Via het internet is het nog gemakkelijker om direct in contact te komen met iemand in Malawi of Bangladesh.”

 

Via TakingITGlobal kunnen jongeren uit de hele wereld elkaar vragen stellen en van advies voorzien. Ook kunnen ze er games over globale kwesties vinden, online cursussen volgen, eigen foto’s, video’s, artikelen en kunstwerken uploaden en links naar relevante ngo’s vinden. De site is beschikbaar in twaalf talen en is zo gebouwd dat hij ook met een trage internetverbinding makkelijk te openen is. “Je ziet heel veel creativiteit”, vertelt Corriero. “Jonge mensen die het belangrijk vinden om zich in te zetten voor hun land of voor een ander vinden elkaar. Het is een belangrijk hulpstuk voor jongeren die zelf het heft in eigen handen willen nemen.”

 

jessie_lee_takingitglobalThema’s die populair zijn bij de TakingITGlobaljongeren zijn het milieu, klimaatverandering en hiv/aids. Corriero erkent dat in al die kleine projectjes die via sociale netwerksites opgericht kunnen worden, het gevaar van fragmentatie schuilt en dat iedere online doe-het-zelver in de hulp het wiel opnieuw gaat uitvinden. “Ik ben er dan ook geen voorstander van om de gangbare ontwikkelingsorganisaties maar af te schaffen. Zij en overheden zullen hun best moeten doen om onder meer door voorlichting alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en te zorgen voor coherentie. Bovendien zouden ze wel gek zijn als ze niet hun voordeel zouden doen met de sociale betrokkenheid die zich via het internet manifesteert.”

 

Leiders van morgen
In 2005 werd Corriero door het World Economic Forum uitgeroepen als een van de Global Leaders of Tomorrow. Die titel ziet ze als een verantwoordelijkheid om andere potentiële leiders op te speuren en te trainen. “Het mooie aan een site als de onze is dat jongeren die veel in hun mars hebben en die een sociale verantwoordelijkheid voelen, komen bovendrijven.”

 

Welke trends brengt het nieuwe decennium op het gebied van internationale samenwerking en duurzaamheid? Worden de millenniumdoelen gehaald en de digitale kloof tussen Noord en Zuid geslecht? Zal alternatieve energie een take off nemen? Dit artikel is deel 3 in de serie ‘Trends 2010-2020’.

Lees hier ook:

Deel 1: Afrika: ‘Water wordt een van de hete hangijzers’
Deel 2: Chinese renaissance brengt nog geen Pekingse lente

Corriero denkt dat de digitale kloof tussen het Noorden en het Zuiden de komende tien jaar niet zal verergeren. “Initiatieven als de 100 dollar laptop – een project dat kinderen in ontwikkelingslanden wil voorzien van goedkope laptops – geven mij de hoop dat computers en internet ook voor meer inwoners van arme landen binnen bereik zullen komen. De innovaties in mobiele technologie zijn wat dat betreft veelbelovend. Natuurlijk is een snelle internetverbinding voor veel moderne technologie een vereiste, maar bedrijven zullen opkomende markten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika echt niet links laten liggen.”

 

Bij het dichten van de digitale kloof ziet Corriero ook een rol weggelegd voor jongeren. “Opgegroeid in het digitale tijdperk weten zij als geen ander hoe je het meeste uit internet kunt halen. Zoals je ook ziet dat jongeren hun ouders en grootouders op weg helpen met de nieuwe technologieën, kunnen ze dat ook doen voor mensen aan de andere kant van de wereld.”

 

Jennifer Corriero is hoofdspreker tijdens Fill the Gap, een jaarlijks evenement over ict en ontwikkeling. Dit jaar staat Fill the Gap! volledig in het teken van de kracht van jongeren en ICT in ontwikkelingslanden. Corriero zal in haar presentatie onder andere ingaan op hoe je de zogenaamde global leaders of tomorrow kunt herkennen. Datum: 15 januari Locatie: Het sierraad in Amsterdam. Toegang is gratis. Meld je hier aan.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons