‘Tokologische’ veggierolls: groenten in een nieuw jasje
Eten is niet alleen lekker, het zegt ook iets over hoe we de wereld zien. Manuela Goncalves Tavares steekt traditionele gerechten uit Caribische en Afrikaanse keukens in een nieuw jasje. ‘In mijn eerste restaurant vroegen mensen me vol verbazing wat een zoete aardappel is.’
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
“Met mijn moeder deed ik boodschappen bij de toko’s in Rotterdam-West, waar ik opgroeide”, vertelt de Kaapverdiaans-Rotterdamse Manuela Goncalves Tavares. “Maar die oker, cassave en gezouten vis zag ik niet terug op de plekken waar ik werkte.” Vanaf haar veertiende werkte Goncalves Tavares in de horeca. Ze is geschoold volgens klassiek Franse wijze, maar kookt inmiddels ‘tokologisch’: “Ik steek traditionele gerechten uit Caribische en Afro-keukens in een nieuw jasje, met vaak ondergewaardeerde ingrediënten uit de toko. Pom – normaal gesproken met kip en zoutvlees – maak ik vegan, met oesterzwammen en tempeh.”
“
‘Sommige mensen vragen: ‘Heb je niks normaals?’’
Inmiddels runt Goncalves Tavares twee zaken, maar vanwege personeelstekort ligt COCO (haar ‘puur tokologische restaurant’) op moment van schrijven even stil. In Het Nieuwe Café, gevestigd in museum Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, serveert ze met het oog op duurzaamheid alleen vegetarische en veganistische gerechten, de een wat tokologischer dan de ander. “Sommige mensen vinden dat moeilijk, ze vragen me: ‘Heb je niks normaals?’” lacht Goncalves Tavares. Toch merkt ze ook vooruitgang. “In mijn eerste restaurant vroegen mensen me vol verbazing wat een zoete aardappel is. Die tijden zijn nu wel voorbij.”
Manuela Goncalves Tavares (1978) runt de Rotterdamse restaurants Het Nieuwe Café en COCO en organiseert events rondom verschillende thema’s, zoals de Ballroom Scene en de Japanse bondagevorm shibari. Ook is ze vrijwillig kok bij poppodium Baroeg.
Wanneer het even lukt, zet Goncalves Tavares zich als vrijwillige kok in voor poppodium Baroeg, al meer dan dertig jaar een bekend begrip in de Nederlandse punk- en metalscene. Als metalliefhebber voelt ze zich er thuis. “Bij andere podia ben ik vaak de enige persoon van kleur, dat voelt niet altijd even veilig. Ik heb vervelende dingen meegemaakt: boze blikken, lelijke opmerkingen, geduwd worden. Dat verpest je avond.” Tegenwoordig doet ze eerst onderzoek naar het concert of festival waar ze naartoe wil. “Als je iemand van kleur bent, of queer, dan wordt dat helaas je tweede natuur.” Bij Baroeg hoeft dat gelukkig niet, daar zien ze haar graag. De bands ook: “Vaak komen muzikanten de keuken in om te zeggen dat dit het beste eten was dat ze deze tour hebben gehad. Daar doe je het toch voor?”
Dit recept en interview met Manuela Goncalves Tavares verschenen in september 2022 in OneWorld Magazine.
Hoe maak je veggierolls met citrus-gembersaus?
Deze veggierolls lenen zich perfect voor seizoensgroenten. De pinda-saus en citrus-gembersaus maken het helemaal af.
Ingrediënten (voor 10 rolls)
200 g gemengde wilde paddenstoelen
150 g glasnoedels
150 g witte kool, in sliertjes
150 g rode kool, in sliertjes
150 g Chinese kool, in sliertjes
1 wortel, geraspt
een handvol verse munt en koriander
10 rijstvellen
2-3 el plantaardige olie
zwarte peper, naar smaak
zout, naar smaak
Voor de pindasaus:
375 ml kokosmelk
3 el ketjap
100 ml gembersiroop
2-3 tenen knoflook, fijngehakt
4 el huismerkpindakaas
2 el Faja Lobi-pindakaas
snufje zout
Voor de citrus-gembersaus:
2-3 limoenen, uitgeperst
1 el verse gember, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
50 ml gembersiroop
½ tl chilivlokken
1 el sojasaus
2 el sesamolie
Bereiding
– Verhit de olie in een pan en bak de paddenstoelen bruin. Voeg de knoflook toe en bak op het eind kort mee. Maak op smaak met peper en zout en zet apart.
– Kook de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart.
– Meng alle groenten in een kom. Vul een andere, grote kom met lauwwarm water. Week de rijstvellen vijf seconden en leg op je werkbank. Leg blaadjes munt, koriander, groenten en noedels in het midden en rol op. Leg de rollen die klaar zijn apart op plasticfolie.
– Verwarm voor de pindasaus de kokosmelk, ketjap, gembersiroop en knoflook in een pannetje. Voeg beetje bij beetje de twee soorten pindakaas toe en laat de saus indikken. Voeg zo nodig kokosmelk toe om te verdunnen. Zet apart.
– Meng alle ingrediënten voor de citrus-gembersaus, behalve de sesamolie, in een kom. Voeg als laatste de sesamolie langzaam toe, terwijl je klopt met een garde en meng het geheel goed.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. AccepterenInstellingen
Cookiebeleid
Overzicht cookies op oneworld.nl
We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl
Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn. Deze cookies kunt u niet uitzetten.
In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.
Naam cookie
Soort content
youtube_embed
Youtube player embed
vimeo_embed
Vimeo player embed
google_maps
Google maps embed
twitter_widget
Twitter social widget
soundcloud_embed
Soundcloud player embed
instagram_embed
Instagram embed
Daarnaast gebruiken we Google reCaptcha om de website te beschermen tegen bots. Ook dit kan hier uitgezet worden, maar formulieren die hiervan gebruik maken kunnen dan niet ingediend worden