Afgelopen maand werd ik benaderd door een expat uit Turkije. Of ik haar lessen Turks kon overnemen als ze in het buitenland is? Ik kon toch best goed Turks? Toen ik haar ontmoette, was dat ook zo: ik gebruikte mijn Turkse taalknobbel destijds volop. Mijn eerste reactie was daarom een volmondig ‘ja’: als freelancer kon ik deze opdracht goed gebruiken. Mijn vrienden moesten grinniken toen ik hun erover vertelde. Ze kennen mij, ik ben geen docent Turks. Pas toen bekroop de twijfel me.
Gewapend met een obscuur lesboek stond ik voor zeven leerlingen, voornamelijk Nederlanders die hun Turkse geliefde beter willen begrijpen. Liefde kan veel teweeg brengen en je enorm stimuleren. Ik voel dat zelf ook sinds ik terug ben uit Palestina. Ik wil mijn Arabisch verbeteren om mijn geliefde beter te begrijpen, vooral nu hij in Nederland is en ik zijn moedertaal vaker hoor.
“Tegenwoordig probeer ik te accepteren dat niet alles vloeiend gaat
Eenmaal weer thuis veranderden mijn twijfels in faalangst: het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Het gevoel dat ik ook heb als ik in Turkije ben. “Wat schattig, ze kan geen Turks”, lijken de gezichten om me heen me te willen vertellen. Ik begon te piekeren over mijn keuzes als freelancer.
Ik weet heus wel dat het allemaal tussen mijn eigen oren zit. Vrouwen hebben daar vaak een paar stemmen zitten, stemmen die ons glazen plafond in stand houden. Zodra je naar ze luistert, zet je jezelf op achterstand. Je bekijkt vacatures, en zodra je een eis tegenkomt die niet bij je vaardigheden aansluit gaan alle bellen rinkelen. Je kunt maar beter niet solliciteren… Mensen zien je tekortkomingen echter niet totdat jijzelf ze toont. En zelfs al héb je tekortkomingen, is dat zelden het einde van de wereld.
Tegenwoordig probeer ik te accepteren dat niet alles vloeiend gaat. Mijn leerlingen lijken dat al te accepteren en helpen me de stiften te vinden die ik overal in de klas kwijtraak. Ook mijn geliefde helpt. “Ervaring”, zegt hij, als hij merkt dat ik weer eens in de stress schiet. Het accepteren van ervaringen is de volgende stap in mijn ontwikkeling. Ik ben nog geen ervaren freelancer die zichzelf in het diepe gooit. Maar over het proces heb ik in elk geval geen twijfels meer.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand