Het rapport, ‘Overcoming barriers: Human mobility and development’, zet een aantal misvattingen over migratie recht en pleit voor een soepeler migratiebeleid. "Migratie kan bijdragen aan het welzijn van velen, maar niet zonder goede onderlinge afspraken", is de mening van Helen Clark, hoofd van UNDP. Migratie zorgt voor een beter uitzicht op inkomen, gezondheidszorg en scholing. Daarnaast is de mogelijkheid om zelf te bepalen waar je wilt wonen één van de pijlers van de menselijke vrijheid. Maar daarvoor moeten barrières als kosten en regelgeving naar beneden bijgesteld worden.
Misvattingen Een van de opvallendste misvattingen over migratie, is het feit dat de meeste migranten de grenzen helemaal niet oversteken en dus verhuizen binnen hun eigen land. Er zijn wereldwijd 740 miljoen ‘interne’ migranten en 214 miljoen internationale migranten. Daarnaast trekken de meeste mensen van ontwikkelingsland naar ontwikkelingsland. Nog geen 30 procent van de migranten zoekt hun heil in een rijker land. Zo leeft slechts 3 procent van de Afrikanen buiten hun geboorteland, waarvan nog geen 1 procent in Europa. |
Voor velen is migratie niet mogelijk, of heeft het niet het resultaat waarop van tevoren gehoopt werd. De armsten hebben vaak niet de vaardigheden en financiële middelen. Voor veel landen reden om deze mensen daarom te weigeren. Daarnaast lopen vrouwen vaak tegen potentiële gevaren als vrijheidsberoving en geweld aan op hun nieuwe bestemming.
Vers bloed
Niet alleen landen van waaruit mensen vertrekken worden beter van migratie. Migranten sturen steeds vaker geld naar de thuisblijvers en helpen in de meeste gevallen mee aan de verbetering van de economie van hun nieuwe bestemming. Migratie zorgt voor vers bloed en nieuwe ideeën en middelen – in het land waar ze naartoe gaan èn waar ze vandaan komen. Veel landen overdrijven vaak de nadelige gevolgen van migratie zoals de druk op werkgelegenheid en dienstverlening, is de mening van UNDP. Als die er al zijn, zijn ze ‘meestal klein of ze blijven helemaal uit’.
Legale wegen
Het vereenvoudigen van de toelating en het verlagen van de papieren documentenberg zou alvast een belangrijke stap in de goede richting zijn, aldus UNDP. Zo wordt het eenvoudiger, goedkoper en dus aantrekkelijker voor een migrant om legale wegen te bewandelen. Het rapport pleit ook voor een snellere toelating van seizoensarbeiders, soepelere visa voor laaggeschoolden en betere arbeidsvoorwaarden. Beleidsmakers moeten aan de slag met anti-discriminatiecampagnes, inburgeringscursussen en taalonderwijs.
De crisis en de krapte op de arbeidsmarkt is slecht nieuws voor migranten. Maar deze groep zal straks de toenemende vergrijzing van veel landen op moeten vangen. Terwijl de populatie in ontwikkelingslanden alleen maar toe zal nemen. ‘Het is tijd voor actie. Landen moeten de recessie zien als een uitdaging om migranten aan te trekken en te behouden’, aldus het rapport.