Tot nu toe maken bedrijven in Malawi zelf afspraken met hun werknemers over pensioenen. Werknemers leveren via hun loon een bijdrage aan een fonds. Wanneer ze maar willen kunnen ze bij dit appeltje voor de dorst komen. Het nieuwe wetsvoorstel formaliseert deze regelingen en maakt ze verplicht. Addertje onder het gras is echter dat werknemers nu alleen nog aan deze spaarpot kunnen komen op het moment dat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. En dat is weinig Malawiërs gegeven.
Rufina Gibson, een 80-jarige inwoonster van Khulungira (cc) ILRI |
Bedrog“Door mensen tot hun zestigste te laten wachten voordat ze hun pensioen kunnen aanvragen, bedrieg je ze”, zei Luther Mambala, de voorzitter van de MCTU de belangrijkste vakbond van Malawi in de Nyasa Times.
De MCTU vindt dat de pensioengerechtigde leeftijd in het wetsvoorstel omlaag moet naar 40 jaar voor vrouwen en 45 jaar voor mannen. De bond heeft al met stakingen en een rechtszaak gedreigd. Het is de vraag of die protesten veel zullen uithalen. In Malawi is de wil van president Bingu wa Mutharika immers wet en hij lijkt zijn zinnen op deze nieuwe wet gezet te hebben.
Ontslaggolf
Officieel wordt de nieuwe wet in november nog wel in het parlement van Malawi besproken. Veel werknemers wachten daar de uitkomst niet vanaf en nemen nu al het zekere voor het onzekere. Ze nemen ontslag om zo het door hen gespaarde geld in ontvangst te kunnen nemen. Het wetsvoorstel heeft ook gevolgen voor mensen die leningen willen afsluiten. Voorheen konden ze bij banken hun pensioenfonds daarvoor als garantie gebruiken, in het zicht van de nieuwe wet hebben banken die regel veranderd.
Malawi is niet het enige land dat naar westers voorbeeld de pensioenleeftijd wil oprekken. In Zimbabwe ligt er een voorstel op tafel om de pensioenleeftijd van leraren op te hogen van 65 naar 70 jaar. De gemiddelde levensverwachting in Zimbabwe is voor mannen 34 en voor vrouwen 33 jaar. Het Zwitserlevengevoel is daar dus voor maar weinig mensen weggelegd.
Foto boven (cc) Abdurahman Warsame