Achtergrond

Van deze stukken kregen jullie geen genoeg in november

Vrouwen zijn vaak manager van het gezin, gentrificatie maakt de kloof tussen arm en rijk nog groter, Zwarte Piet legt het racisme in de media bloot en het onderwijs in Nederland kan véél inclusiever. Deze stukken werden in november het meest gelezen op OneWorld.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

1. ‘Had het dan gevraagd’

Boodschappenlijstjes bijhouden, niet vergeten de oppas te betalen, nieuwe kleren voor de kinderen kopen… De Franse tekenaar Emma Clit maakte een strip om de mentale last van vrouwen in heterorelaties vast te leggen. “Als een man van zijn partner verwacht dat zij hem vraagt om klusjes te doen, dan ziet hij haar dus als de manager van het huishouden.”

Mannen zouden zich kunnen uitspreken voor langer vaderschapsverlof

Het plannen en organiseren van taken is op zichzelf al een fulltime baan. “Het probleem is dat als we het níet meer doen, het hele gezin daaronder te lijden heeft”, aldus Clit. De oplossing volgens haar: mannen zouden het voortouw moeten nemen in de feministische strijd. Zij kunnen zich bijvoorbeeld uitspreken voor langer vaderschapsverlof.

Thuiswerken was voor veel vrouwen altijd al een baan

2. Gentrificatie gaat niet over hipsters, maar over onrecht

Industriële koffiezaakjes, dure gin-tonicbars en op elk fietspad wel een bakfiets. Klagen over de komst van hipsters in de buurt is haast een grootstedelijke hobby geworden. Maar gentrificatie is een serieus onrecht, zegt stadsgeograaf Cody Hochstenbach. De vraag is: wie heeft daar dan wél baat bij?

Mensen met lage inkomens raken door gentrificatie verder op achterstand

Hoofdredacteur Seada Nourhussen sprak Hochstenbach over de wooncrisis, de groeiende kloof tussen arm en rijk en het politieke beleid dat daar achter zit.  Zo krijgen buurten met bewoners met een laag inkomen of een migratie-achtergrond, een slechte score. En wie raken er juist vérder op achterstand door gentrificatie? Mensen met lage inkomens. “De problemen van de armere bewoners verdwijnen uit het zicht, terwijl sociale, economische en culturele macht zich concentreren op de centrale plekken.”

Wooncrisis-expert Cody Hochstenbach: ‘We investeren in stenen, niet in mensen’

3. ‘Zwarte Piet bewijst: racisme heeft vrij spel in Nederlandse media’

Na de gewelddadige inval op de Kick Out Zwarte Piet bijeenkomst op 8 november, en de opnieuw opgelaaide Zwarte Piet discussie, zag Marvin Hokstam een bekend patroon in de Nederlandse media. Mediabazen geven vrij baan aan racistische uitingen, schrijft Hokstam: zonder fact checking, eerlijke verslaggeving of enige waardering voor andere culturen, tradities of geloofsovertuigingen.

Nederlandse journalisten zouden een voorbeeld moeten nemen aan hun Brits collega’s

‘Daar gaan we weer’, dacht Hokstam. De stereotyperingen die racisme aanwakkeren, worden met deze berichtgeving wéér herhaald. Volgens Hokstam zouden Nederlandse journalisten een voorbeeld moeten nemen aan hun Brits collega’s. “Daar zijn journalisten zich wél bewust van de impact die hun woorden en beelden kunnen hebben.”

'Zwarte Piet bewijst: racisme heeft vrij spel in Nederlandse media'

4. ‘Ik accepteer niet dat deze jongeren geen onderwijs krijgen’

Ondernemer Sandra de Kroon zet zich in voor écht inclusief onderwijs – want in Nederland gaan ruim 10.000 jongeren niet naar school. Ze hebben geen toekomstperspectief en kampen met depressies. De Kroon legt uit waar het mis gaat in het systeem: ouders die niet weten waar ze moeten aankloppen, zorgverleners die niets van onderwijs weten en gemeenten die deze jongeren vergeten.

Dat deze jongeren niets zouden kunnen is gewoon niet waar

‘Er wordt voor hen besloten dat ze niet mee kunnen doen in de maatschappij’, zegt De Kroon. Maar zij laat ook zien dat het beter kan. Met haar eigen stichting zet ze zich in voor onderwijs op maat, zodat jongeren in haar regio tóch kunnen leren en werken. ‘Dat deze jongeren niets zouden kunnen is gewoon niet waar.’

‘Ik accepteer niet dat deze jongeren geen onderwijs krijgen’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons