Hokjes en vakjes, Nederland blijkt er vol van en dol op
‘Hokjes en vakjes, Nederland blijkt er vol van en dol op. Dus ik ben transgender. Dit is de eeuw van de liefde, de grote vrijheidsstrijd voor alles wat verboden was. Maar het is ook de eeuw van verpreutsing, van labels en etiketten. Het is de eeuw van de institutionalisering van wat men liefde noemt. Echte liefde begint met liefde voor je eigen ik, onze eigen mannelijke en vrouwelijke kanten die ons in staat stellen verbinding met anderen te maken.’
Ben ik man of vrouw? Ik ben Mounir. Met een mannelijk gezicht en een vrouwelijk hart
Mounir neemt de OneWorld-lezer mee op zijn reis naar zijn nieuwe identiteit. Langs de genderpoli waar men baarmoeder en eierstokken operatief wil verwijderen, omdat een ‘man’ nou eenmaal geen kinderen krijgt. Langs de pleinen van Napels, waar Mo wordt nagefloten door mannen én vrouwen. En waarom kun je in Australië wel een X in je paspoort laten zetten, maar in Nederland niet?
Vlog 1: op weg naar de eerste behandeling
In deze eerste vlog vertelt Mounir een week voor zijn eerste testosteronbehandeling vanuit macho Italië over zijn verlangen naar een baardje.
Vlog 2: de eerste behandeling is achter de rug
In deze tweede vlog vertelt Mounir hoe hij de verandering zonder steun van familie doormaakt en afscheid neemt van zijn oude leven en vrouwelijke stem.
Vlog 3: terugkijken op een emotionele EuroPride
In deze derde vlog vertelt Mounir over een emotionele en bijzondere EuroPride en hoe het is om na jaren niet meer dagelijks commentaar te krijgen.
Vlog 4: een lastige week op Curaçao
In zijn vierde vlog vertelt hij over een lastige week op Curaçao. Niet vanwege de Antillianen, maar door de aanwezige Hollanders.
Vlog 5: maatschappelijke bijwerkingen
In deel vijf van deze vlogreeks vertelt Mounir geïrriteerd over de maatschappelijke bijwerkingen van zijn transitie. De kapper, het personeel bij de pashokjes van de Zara en zelfs de ober op het terras blijken in hokjes te denken. “Wat willen de dames drinken?”
Vlog 6: een college over transgenders
Mounir presenteerde zijn debuutroman en deed een uitgebreide promotietour. Dat was voor hem nogal confronterend. Waar hij hoopte als schrijver uitgenodigd te worden, wilde de media hem toch vooral als transgender aan laten schuiven. Veel mensen begrijpen het nog niet allemaal. Daarom tijd voor een uitgebreid college!
Vlog 7: een dubbele wedergeboorte
Een heftige week voor Mounir Samuel. Hij neemt je mee naar het stadhuis van Amersfoort om zijn geboorteakte te laten wijzigen. Ook liet hij zich dopen. Zelf noemt Mounir het een dubbele wedergeboorte.
Vlog 8: bevrijdende cultuurshock in Egypte
Mounir ging terug naar het geboorteland van zijn familie, Egypte. Hoewel hij moest wennen aan de mannelijke omgangsvormen in het traditionele land, was het bezoek bevrijdend en had hij voor het eerst in zijn leven geen twijfels meer over zijn gender.
Vlog 9: flirten in Thailand
Mounir is op reis in Thailand, het land dat hem voor het eerst collectief als man zag. En daar wordt flink met hem geflirt.
Vlog 10: Verkiezingsstrijd
Mounir wordt ook administratief een man maar wordt weg gehoond door bedrijven en instellingen die weigeren zijn transitie serieus te nemen.
Vlog 11: Verkiezingsstrijd
Mounir was onlangs te gast bij het BNN-programma ‘Geslacht!’ waarin hij werd geïnterviewd door Ryanne van Dorst. Volgens Mounir maakt het programma zich schuldig aan alle fouten die er worden gemaakt door de media als er gesproken wordt over gender of het ‘fenomeen’ transgender.
Vlog 12: Superball, de grootste drag queen race van Europa
Vlog 13: Een kijkje in de keuken van de transgender
Mounir gaat op bezoek bij Danae in Amsterdam die haar lijn ‘Trans-mission’ voor transgenders demonstreert.
Vlog 14: Een jaar aan de testosteron
Voor OneWorld vlogte Mounir het afgelopen jaar over zijn transitie, die ook grote sociale en psychische impact heeft. Dit is zijn laatste vlog in deze serie.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand