“Ik wil laten zien dat het kan: veganistische gerechten uit verschillende keukens
Al snel ontdekte ze dat het niet makkelijk was om als veganist buiten de deur iets smaakvols te vinden. Zeker niet de gerechten waarmee ze was opgegroeid. “Ik wilde laten zien dat het mogelijk is om veganistische gerechten uit verschillende keukens te eten. Tijdens mijn studie International Business and Management speelde ik al met het idee van een restaurant, en eind 2016 begon ik Mooshka in de Amsterdamse Pijp.” Mooshka is de koosnaam die Reymond kreeg van zowel haar vader als haar opa.
“Racisme zou niets te maken hebben met dierenleed, hoorde ik uit de vegan gemeenschap
Hoewel Reymond vierkant achter haar veganistische levensstijl staat, heeft ze kritiek op de gemeenschap. Ze schrok ervan hoe onsolidair sommigen zijn als het gaat om antiracisme, waar Reymond zich eveneens hard voor maakt. “Op fora lees ik te vaak dat onderwerpen als zwarte piet en Black Lives Matter niets te maken hebben met dierenleed, en dat we die twee gescheiden moeten houden.” Als argument wordt vaak aangedragen dat dieren geen stem hebben en mensen wel.
“Als je opkomt voor dierenrechten, dan doe je dat ook voor mensenrechten
Toch blijft ze vertrouwen houden in een vegan eetpatroon, al blijft ze kritisch, past ze zich aan wanneer dat nodig is en leert ze elke dag een beetje bij.
Ingrediënten:
250 gr teffmeel (verkrijgbaar bij de natuurwinkel), 250 gr volkoren tarwebloem, 1 tl zout, 400 ml water
Zo maak je de injera:
Meng het teffmeel met de tarwebloem en het zout. Voeg het water geleidelijk toe terwijl je stevig blijft roeren tot je een pap hebt die dikker is dan pannenkoekenbeslag. Laat dit 48 uur op het aanrecht staan met een schone theedoek erover. Het beslag gaat fermenteren. Check het vast na 36 uur, want hoe hoger de kamertemperatuur, hoe sneller het gisten kan gaan. Als het beslag fl ink bubbelt, is het klaar. Zo niet, laat het dan nog wat langer staan.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter op hoog vuur. Giet het beslag met een soeplepel in de pan en draai de pan rond tot de bodem bedekt is met het beslag. Er verschijnen al snel allemaal gaatjes. Zodra de hele bovenkant vol zit met gaatjes, zet je het vuur lager en doe je heel even een deksel op de pan. Laat elke injera uit de pan glijden op een grote, schone doek. Zorg dat de injera’s los van elkaar afkoelen.