Het is niet het eerste voorstel van Leefbaar Rotterdam. Eerder riep Van Elck al dat er huiscontroles gedaan moeten worden bij Eritrese statushouders en dat er ook gecontroleerd moet worden of ze geld uitgeven in het buitenland. Hij is niet de enige die zich zorgen maakt. In maart stelde VVD-Kamerlid Azmani kamervragen over Eritreeërs die terug naar Eritrea gaan voor vakantie. Uit de antwoorden blijkt dat de IND vanaf 2015 tot begin dit jaar onderzoek deed naar statushouders die terugreizen naar het land van herkomst. Het onderzoek heeft geleid tot een aantal intrekkingen, maar geen van de statushouders kwam uit Eritrea.
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Dijkhoff schrijft aan de Kamer:
Er bevonden zich geen Eritreeërs onder de circa 100 onderzochte vergunninghouders. Aanvullend op deze reguliere controle zijn vorig jaar ook tijdelijk extra controles uitgevoerd op vluchten waarvan het vermoeden bestond dat er Eritreeërs met een asielvergunning aan boord zaten. Bij deze controles zijn evenmin terugreizende Eritreeërs aangetroffen. De komende tijd zal opnieuw intensiever worden gecontroleerd of er sprake is van terugreizende Eritreeërs.
Maar wie zijn dan die Eritreeërs die vakantie vieren aan de Rode Zee? Het is heel goed mogelijk dat de Eritreeërs die op vakantie gaan niet vluchtelingen maar migranten zijn die al jaren geleden naar Nederland zijn gekomen. Verder zou het ook om Eritreeërs kunnen gaan die het vorige regime zijn ontvlucht en dus het huidige regime niet per se vrezen. Daarnaast zijn er al eerder vraagtekens gezet bij de asielprocedure rondom Eritrese vluchtelingen. Zo onthulde OneWorld al eerder dat er tolken zijn die banden hebben met het regime. Zouden loyalisten van het regime hierdoor niet ook als vluchteling erkend kunnen worden?
Dat er Eritreeërs naar Eritrea op vakantie gaan weten we, maar om wat voor individuen het gaat is onduidelijk. Een ding is zeker, ondanks de reguliere en extra controles van het IND en de Koninklijke Marechaussee is er tot nu toe geen enkel bewijs gevonden dat er ook maar één Eritrese statushouder is teruggereisd.
Foto: Flickr