Ongewone migratieverhalen
Een portret van een Oekraïense familie die naar Polen verhuist. De kleine Julia staat al om half 6 ’s ochtends op de ijsbaan, vanaf de zijlijn gadegeslagen door haar moeder Marina. Die doet er alles aan om de emigratie van de familie tot een succesvol verhaal te maken. Hoewel Julia niet dol is op schaatsen wil haar moeder dat ze de kansen benut die ze in Oekraïne niet had.
De 6-jarige Branche verhuist vanuit Macedonië naar Nederland. We krijgen een inkijk in zijn eerste dag op een nieuwe school. De makers, Petra en Peter Lataster, volgen het jongetje gedurende een jaar en laten zijn metamorfose zien: hoe hij steeds zelfverzekerder wordt in het maken van nieuwe vrienden.
Hulp aan migranten in beeld
In oktober maakte Movement een reportage over Riace, een dorp in het Zuid-Italiaanse Calabrië, waar burgemeester Domenico Luciano vluchtelingen ruimhartig opving. Als gevolg daarvan werd hij begin oktober gearresteerd en veroordeeld tot huisarrest.
De Roya-vallei aan de grens tussen Italië en Frankrijk was tussen 2015 en 2017 een bestemming voor vele migranten. Filmmaker Michel Toesca volgde gedurende twee jaar de lokale boer Cédric Herrou.
Herrou vangt mensen op en helpt hen bij het oversteken van de grens. Hij overtuigt andere vrijwilligers om mee te helpen en bindt de strijd aan met lokale autoriteiten die migranten proberen te weren.
5. Central Airport THF (Karim Aïnouz, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, 2018, 97 min)
Een oud vliegveld midden in Berlijn (Tempelhof) werd in 2015 omgetoverd tot een opvangcentrum voor vluchtelingen. Inmiddels staan er containerwoningen, maar tussen 2015 en 2017 werden honderden mensen in hangars ondergebracht. De Braziliaanse filmmaker en beeldend kunstenaar Karim Aïnouz laat het leven van de tijdelijke bewoners van Tempelhof zien, dat ‘contrasteert met dat van de Berlijners en toeristen die in het immense Park Tempelhof in alle vrijheid zorgeloos vertier zoeken.’
Vandaag, op 16 november, is er na afloop van de film een nagesprek met de regisseur.
https://www.youtube.com/watch?v=nuKiweecIVk
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand