Het nieuwe OneWorld magazine draait om ‘klimaatvriendelijk eten’. Hoe moeilijk en ongemakkelijk het ook kan zijn, we moeten het gesprek aangaan over onze eetgewoontes, pleit hoofdredacteur Seada Nourhussen in haar redactioneel.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Een sissende metalen schaal met een diameter van zo’n zestig centimeter vol vlees kwam mijn kant op. Schaap. Ik rook het gelijk. De grove stukken ui, knoflook, tomaat en groene peper pruttelden na. Stukken lever waren hier en daar zichtbaar. Ik was van ver gekomen, dus er was een dier geslacht. Eervol in mijn geboorteland Ethiopië, waar ik de afgelopen tijd was. Een paar flinke scheppen belanden op mijn enjera, een pannenkoek van het glutenvrije supergraan teff.
“
Zoals de meeste consumenten ben ik zwak en vol tegenstrijdigheden
Het was de grootste berg vlees die ik in tijden had gegeten. Maar afslaan is geen optie. Bovendien, ik ben geen vegetariër. Niet dat ik veel vlees nuttig; ik ben flexetariër. Als je omgeving minder vlees gaat eten, doe jij dat ook. Na dat kopieergedrag begint pas het nadenken over dierenwelzijn en de aanslag van de veestapel op het klimaat. En toch, ik waardeerde dat vlees van mijn familie. Zoals de meeste consumenten ben ik zwak en vol tegenstrijdigheden.
Net zoals de Ethiopische keuken. Het contrast tussen enjera, waar geen enkel dierlijk bestanddeel aan te pas komt – ook geen boter of ei – en de vele vleesgerechten is groot. Het hoofdbestanddeel is veganistisch, de gerechten die er graag mee gegeten worden niet. Terwijl er in restaurants – en thuis – volop vegetarische en zelfs veganistische opties zijn voor de orthodoxe christenen, die tijdens hun vele ‘vastendagen’ geen dierlijke producten eten.
Verder is vlees in Ethiopië een belangrijk onderdeel van een complete en rijke maaltijd. Na het slachten aan huis wordt alles gebruikt: vlees, ingewanden, huid, hoeven. De slachter neemt de laatste twee onderdelen vaak mee. De rest wordt verdeeld over meerdere gezinnen, gedroogd, gepekeld. Het is een duurzaam proces, een ritueel.
“
Het ongemakkelijke gesprek over ons destructieve eetpatroon is noodzakelijk
Moet je in een land waar de meeste mensen zich toch geen vlees kunnen veroorloven en waar vlees een belangrijk exportproduct is dat de armoede weghoudt, een gesprek beginnen over de negatieve impact van vlees? Ik was het niet van plan. Een Amerikaanse vrouw die veganistisch eet wel. Wat voor vetten zaten er in haar vegetarische maaltijd? “Ghee”, liet de vriendelijke restauranteigenaar weten. Geklaarde boter is toch van koemelk gemaakt? Deze was plantaardig, verzekerde hij. Ze nam er geen genoegen mee en wilde het product zien. Hij kwam terug met een groot blik met Vegetable Ghee erop. Of daar palmolie in zat, werd niet duidelijk… Hij had in elk geval niet gelogen, maar de sfeer was wel een beetje verpest.
Toch is het ongemakkelijke gesprek over ons destructieve eetpatroon noodzakelijk. Hier én daar, waar ik de middenklasse in de hoofdstad opeens zag in hamburgerfilialen. Maar in plaats van te preken, beginnen we in dit feestnummer met handig tips aan onszelf: een kerstmenu met enkel Nederlandse producten, een lofzang op tofu en een heldere route naar een vleesloos dieet.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. AccepterenInstellingen
Cookiebeleid
Overzicht cookies op oneworld.nl
We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl
Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn. Deze cookies kunt u niet uitzetten.
In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.
Naam cookie
Soort content
youtube_embed
Youtube player embed
vimeo_embed
Vimeo player embed
google_maps
Google maps embed
twitter_widget
Twitter social widget
soundcloud_embed
Soundcloud player embed
instagram_embed
Instagram embed
Daarnaast gebruiken we Google reCaptcha om de website te beschermen tegen bots. Ook dit kan hier uitgezet worden, maar formulieren die hiervan gebruik maken kunnen dan niet ingediend worden