Elf Koerdische Syriërs en een Arabische Syriër zijn sinds vrijdag in hongerstaking in kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De vluchtelingen protesteren hiermee tegen de afwijzing van de asielaanvraag van een aantal van hen. Die afwijzing betekent dat zij zullen worden teruggestuurd naar Turkije, volgens de EU-Turkijedeal een veilig land.
Een gedwongen uitzetting naar Turkije is juist gevaarlijk voor hen, meent advocate Lorraine Leete van het Legal Center Lesbos. “De Turkse regering vervolgt en onderdrukt de Koerden systematisch.’’ Los hiervan schendt Ankara volgens haar de rechten van alle asielzoekers, ongeacht hun afkomst.
Een van de hongerstakers is de Syrische Murad, die samen met de eveneens uit Syrië gevluchte Basel onder de naam ‘TWINS 4 EVER’ vlogt over het leven in Moria. “Wij zijn het lange wachten zat. Het lijkt wel of ze ons zijn vergeten en onze dossiers zijn zoekgeraakt.’’ Op de vierde dag van de hongerstaking is Murad te moe om veel meer te vertellen.
“Deportatie’’
Het is maar de vraag of de uitgeprocedeerde hongerstakers snel zullen worden uitgezet, vertelt Leete. De Griekse regering maakt namelijk in de regel niet al te veel haast met “deportatie’’ van afgewezen asielzoekers naar Turkije. Dat valt volgens haar ook terug te voeren op een zaak bij het Griekse Hooggerechtshof tegen uitzetting naar Turkije waarin nog uitspraak moet worden gedaan.
Sinds de EU-Turkijedeal die een einde moest maken aan de illegale en chaotische migratie van Turkije naar Griekenland, zitten tienduizenden vluchtelingen ettelijk maanden tot meer dan een jaar vast op de Griekse eilanden, als gevolg van trage en onduidelijke procedures. Mondjesmaat worden er vluchtelingen teruggestuurd naar Turkije. Dat gebeurt vaak zonder dat zij hun procedure hebben kunnen afwachten, zegt Leete.
Oplopende spanningen
In kamp Moria op Lesbos zijn ongeveer 2300 vluchtelingen ondergebracht, vooral alleenstaande mannen. Maar ook kwetsbare kinderen en zwangere vrouwen uit Syrië, Afghanistan, Pakistan en veel Afrikaanse landen gaan na aankomst op Lesbos eerst naar Moria om daar de asielprocedure in gang te zetten. In de eerste fase zitten zij vast in het detentiecentrum van de voormalige legerbasis.
De spanningen tussen de verschillende nationaliteiten ontaarden van tijd tot tijd in ruzies. Depressies, zelfverminking, zelfmoordpogingen, drugs- en alcoholmisbruik, en paniekaanvallen door traumatische herinneringen komen vaak voor.
Ook verdrinken er nog steeds vluchtelingen in de Egeïsche Zee tijdens hun oversteek op wankele bootjes naar Lesbos. Vanochtend waren dat er zeker zestien, melden Griekse media. Negen opvarenden zijn gered en naar het ziekenhuis van de hoofdstad Mytilini gebracht.