Een werkgroep van de Verenigde Naties (VN) houdt zich bezig met een nieuwe regeling die de activiteiten van huurlingen aan banden moet leggen. In september wordt het voorstel gepresenteerd aan de Mensenrechtenraad in Genève.
De regeling biedt de mogelijkheid om particuliere beveiligingsbedrijven te straffen voor onwettige activiteiten. Als het verdrag wordt goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de VN, moeten alle 192 lidstaten zich eraan houden.
Een blackwaterpistool. Foto: CC, Chayak |
Huurling
Amada Benavides, lid van de werkgroep, zegt dat een nieuwe conventie nodig is omdat de huidige definitie van ‘huurlingen’ niet van toepassing is op particuliere beveiligingsbedrijven en hun werknemers. Een huurling is gedefinieerd als een individu, terwijl de beveiligingsbedrijven wettige ondernemingen zijn.
Na drie jaar onderhandelingen en discussies ligt er nu een concept voor dat zich exclusief richt op particuliere bedrijven, zegt Benavides. Ze heeft geen exacte cijfers, maar er zijn ook VN-afdelingen die gebruikmaken van deze particuliere beveiligers, zegt zij.
Marteling
In de jaren negentig boden meer dan honderd nieuwe particuliere militaire bedrijven hun diensten aan aan regeringen, multinationals, humanitaire organisaties, ngo’s en de Verenigde Naties.
Volgens de laatste statistieken van het Amerikaanse ministerie van defensie zijn er nu meer particuliere beveiligers dan Amerikaanse militairen in Afghanistan: 107.292 ‘burgermilitairen’ tegenover 78.000 soldaten.
Particuliere bedrijven bieden verschillende diensten aan, waaronder het beschermen van personeel en militaire bases, het bemannen van checkpoints, training van politieagenten, advies op het gebied van veiligheid en militaire strategie, levering en onderhoud van wapens, verhoor van verdachten en gevangenen, inlichtingenactiviteiten en zelfs deelname aan gevechtsoperaties, zegt Benavides.
Klachten
Over de particuliere beveiligingsbedrijven kwamen honderden klachten binnen. Werknemers zouden zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting en (seksuele) intimidatie, mishandeling, marteling en religieuze intolerantie. De klachten komen vooral uit Irak en Afghanistan.
Groeisector |
Foto bovenaan: soldaat in Irak. Foto: CC, US Army