Beeld: Mazin Alrasheed

Ontheemde Sudanese gezinnen kunnen eten dankzij foto’s

Met de opbrengst van zijn foto’s kocht de Sudanese fotograaf Mazin Alrasheed eten voor gezinnen die door de bloedige machtsstrijd in zijn land ontheemd raakten. Inmiddels voedt hij bijna duizend monden met de Sururab Community Kitchen. ‘In veertien maanden kwam er maar één of twee keer hulp.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Al om zes uur ’s ochtends begint een groep ontheemde Sudanese vrouwen met koken. Ze maken asida, een soort pap van tarwebloem. De vrouwen koken voor 140 gezinnen die onderdak gevonden hebben in scholen, lege gebouwen of bij familie in het dorp Sururab, ten noorden van hoofdstad Khartum. De vrouwen voeden dagelijks bijna duizend monden. Voor de meeste mensen is deze maaltijd alles wat ze eten op een dag. Sinds de gevechten uitbraken in april 2023, zijn bijna achttien miljoen mensen in Sudan ondervoed geraakt. Er woedt een machtsstrijd tussen regerings- en paramilitaire troepen, beide gesteund door buitenlandse overheden die azen op de rijkdommen van het land, zoals olie.

 

Tweet dit

‘In de laatste veertien maanden kwam er in deze regio maar één of twee keer een vrachtwagen langs met hulpgoederen’

Tweet dit

 

Deze gemeenschapskeuken ontstond omdat de fotograaf van deze foto, Mazin Alrasheed (35), ontheemde families in zijn dorp wilde helpen. Er is een groot gebrek aan humanitaire hulp in Sudan, vertelt hij: “In de laatste veertien maanden kwam er in deze regio maar één of twee keer een vrachtwagen langs met hulpgoederen.” De strijdende partijen blokkeren of plunderen deze.

 

Alrasheed verkocht een aantal van zijn foto’s om voedsel te kopen voor zijn nieuwe dorpsgenoten. Het mondde uit in de Sururab Community Kitchen. Met behulp van donaties van Sudanezen uit binnen- en buitenland, oogsten van lokale boeren en de steun van een Sudanese ngo is er nu genoeg geld om de keuken dagelijks te laten draaien. Een aantal vrouwen in het dorp nam de leiding over het koken en de voedselvoorraad. Het project geeft hun een gevoel van controle over de situatie waarin zij zitten, zegt Alrasheed. “Het laat hun empowerment en veerkracht zien.”

 

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld Magazine van september 2024.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons