Niet meer wegkijken
“Moet er een oorlog zijn om je overheid ongehoorzaam te zijn en hulp te bieden aan vluchtelingen in nood?
Wat er momenteel ontbreekt is volgens hem het gevoel van verantwoordelijkheid. Politici kijken weg of komen met een verhaal van een ‘aanzuigende werking’. “Dat is waarschijnlijk (deels) correct – er komen steeds mensen aan”, zegt Voorberg. “Maar deze redenering is onmenselijk in haar logica, want het zegt eigenlijk: we moeten dat gezinnetje laten wegrotten in de modder want anders komt er nog een nieuwe. Je gebruikt dit gezin als buffer. Zo stapelen we alleen de ellende aan onze grenzen.”
Staatssecretaris Harbers noemt zojuist het verplaatsen van vluchtelingen uit Griekenland naar andere Europese landen 'geen oplossing van het probleem'. Benieuwd hoe de vluchtelingen die in deze tentjes hun derde winter tegemoet zien daarover denken. pic.twitter.com/3l2unNEeQz
— Martijn van der Linden (@pmvdlinden) December 5, 2018
Het problematiseren van migratie heeft eigenlijk niets te maken met de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen. “Als je goed migratiebeleid wil maken, dan moet je het zeker doen, maar als zich een ramp voltrekt moet je eerst mensen van de rampgebieden verwijderen”, vindt Voorberg.
Tijd voor een echte actie
De petitie van We Gaan Ze Halen is gericht op het evacueren van duizend 1 mensen uit die kampen waar een humanitaire ramp gaande is. “Een azc is een beroerde plek maar het is een hemel in vergelijking met de plek waar ze nu zitten, vertelt Voorberg die twee weken geleden nog een kamp bezocht. “Het is veel beter om jarenlang in Nederland te wachten dan in Griekenland te horen dat je een jaar moet wachten op een gesprek en dat je alleen een stuk karton hebt om je baby erop te leggen.”
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=NAVHZN1CaAo
“Een azc is een beroerde plek maar het is een hemel in vergelijking met Griekse vluchtelingenkampen
Maar ze willen sowieso, dwars tegen alle regels in, stelling nemen over wat er moet gebeuren. “Als de grote ngo’s niet weten hoe ze mensen in beweging moeten krijgen, als kranten niet meer weten hoe ze erover moeten schrijven, als we politici niet meer verantwoordelijk durven te stellen voor wat er gebeurt… We gaan gewoon rijden, om druk op het proces te zetten.”
Voorberg wil deze keer echt impact creëren. “Stel dat er een ‘nee’ komt van de Griekse regering, dan gaan we andere opties verkennen: geld inzamelen om mensensmokkelaars te betalen, zelf smokkelroutes opzetten. Ik weet het niet zo goed. We zullen sowieso van de vluchtelingen en plaatselijke organisaties horen wat het beste is want ze weten veel beter hoe het moet. Wat we zeker niet kunnen doen is gewoon terugrijden en in Nederland nadenken over een andere symbolische actie want mensen gaan in die kampen gewoon stuk.”
‘Voor wie ga je rijden?’
- Op 21 december is er in Den Haag een uitzwaaimoment. We gaan ze halen vraagt mensen met een auto om zich aan te sluiten en de chauffeurs van We Gaan Ze Halen te begeleiden tot over de grens.
- Wie iemand kent die op de route onderweg naar Athene woont, en die chauffeurs kan laten overnachten, kan dat laten weten aan de organisatoren.
- Verder kan iedereen het verhaal verder helpen verspreiden.
- De Portugese regering bood eind oktober aan duizend mensen te herplaatsen in de loop van 2019. ‘Dit initiatief verdient navolging door Nederland, vindt VluchtelingenWerk ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand