Hans Roel, medewerker civil society bij het Burma Centrum Nederland:
“Vrijheid van meningsuiting is een belangrijke randvoorwaarde voor vrijheid. En daar schort het in Burma nogal aan. In juli zijn er verkiezingen en zelfs mensen die niet aan partijen zijn gebonden, durven nauwelijks in het openbaar uitspraken over die verkiezingen te doen uit vrees dat ze opgepakt worden. Als het militaire regime de verkiezingen zou verliezen en ook daadwerkelijk zou aftreden dan zou dat de vrijheid zeker een handje op weg helpen maar het is niet meteen gezegd dat er dan ook volledige vrijheid is. In de grondwet ligt vast dat 25 procent van de stemmen sowieso naar de militairen gaat dus een radicale regimewisseling zit er niet in. Als dat wel zou gebeuren zou er waarschijnlijk een puinhoop ontstaan omdat allerlei oppositiegroepjes dan met elkaar om de macht gaan strijden. Je moet ook een traditie in het gebruik van vrijheid hebben en dat moet je door schade en schande leren.”
De Burmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi zit nog steeds vast. |
Marieke van den Berg, woordvoerder Aim For Human Rights:
“Naleving van mensenrechten is een belangrijke voorwaarde voor vrijheid. Over mensenrechten zijn internationale afspraken gemaakt en je ziet dat in de landen die zich daar niet aan houden, zoals Iran, Burma en Tsjetsjenië er nauwelijks vrijheid is. Ook zijn er veel landen waar de vrijheid van bepaalde bevolkingsgroepen zoals vrouwen en etnische minderheden is ingeperkt doordat hun gelijke rechten worden ontzegd. Mensenrechten zijn tegelijkertijd een belangrijk middel om vrijheid dichterbij te brengen. Door met bewijsmateriaal schendingen van mensenrechten bij hun eigen regering en internationale organisaties aan te kaarten kunnen mensenrechtenactivisten vrijheid heroveren. Wij steunen hen daarbij.”
Caroline Figuères, directeur International Institute for Communication and Development (IICD):
“In landen waar de overheid het internet censureert of blokkeert zie je dat het mensen desondanks lukt om via andere wegen informatie naar buiten smokkelen. In Iran werden door de oppositie bijvoorbeeld ketting sms’jes verstuurd. Een belangrijke voorwaarde voor vrijheid op internet is dan ook dat mensen toegang tot computers, internet, mobiele telefoons en elektriciteit hebben al is het maar via een internetcafé of een mobiele telefoon die door een groepje mensen wordt gedeeld. ICT kan bijvoorbeeld vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld een stem geven. Via sociale netwerken en podcasts kunnen zij hun verhaal kwijt en juridisch advies inwinnen.”
Wat zijn volgens jou randvoorwaarden voor vrijheid? Op de site Voor Vrijheid kun je jouw bijdrage leveren en de videostatements van bekende en minder bekende Nederlanders bekijken.
Bekijk hier alvast de eigenzinnige kijk op vrijheid van meningsuiting van de heren van Draadstaal: