Vrijwilligerswerk met kinderen: hoe kan het wel?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In het artikel ‘Weeskindjes knuffelen’ plaatst documentairemaakster Eline Bodbijl forse kanttekeningen bij vrijwilligerswerk met weeskinderen in ontwikkelingslanden. Harrie Oostrom van Stichting Imani reageert op de kritiek. En Wilde Ganzen en Better Care Network gaan in op de vraag: hoe moet het wél? Door Merel Hendriks “Moe van ongenuanceerde kritiek” “Wij onderschrijven volledig dat kinderen het beste…

In het artikel ‘Weeskindjes knuffelen’ plaatst documentairemaakster Eline Bodbijl forse kanttekeningen bij vrijwilligerswerk met weeskinderen in ontwikkelingslanden. Harrie Oostrom van Stichting Imani reageert op de kritiek. En Wilde Ganzen en Better Care Network gaan in op de vraag: hoe moet het wél?

Door Merel Hendriks

harrie-oostrom“Moe van ongenuanceerde kritiek”

“Wij onderschrijven volledig dat kinderen het beste kunnen opgroeien in een familiesetting, maar dan moet dit wel mogelijk zijn.” Harrie Oostrom is werkzaam voor Stichting Imani, een Keniaanse organisatie die achtergelaten kinderen opvangt. Hij wordt moe van de ongenuanceerde berichtgeving over de weeshuisindustrie.

“Er wordt gesproken over hechtingsproblematiek. Hier hebben sommige kinderen last van, maar de zaak moet niet worden omgedraaid. Deze problemen ontstaan niet door de vrijwilligers, maar komen doordat de kinderen zijn achtergelaten door hun ouders. Kinderen hebben weinig eigenwaarde, eisen veel aandacht, hebben moeite met keuzes maken, hebben soms een grote drang naar voedsel en daarbij de genoemde hechtingsproblemen. Dat een gezond kind eenkennig is klopt, maar ook dit verdwijnt langzaam en al snel kruipen ze op schoot.”

Oostrom weet waar hij over praat. Al sinds 1990 woont hij meerdere maanden per jaar in Kenia en heeft hij dagelijks te maken met het reilen en zeilen van een kinderopvang. Stichting Imani vangt kinderen in de meeste gevallen tijdelijk op, totdat zij kunnen worden geadopteerd of terug kunnen naar hun familie. Ook maken ze gebruik van vrijwilligers, soms voor slechts vier weken – iets dat Eline Bodbijl genadeloos afkeurt.

“Onze vrijwilligers komen van over de hele wereld. In de media wordt hier te makkelijk over gepraat. Vrijwilligers maken veel kosten voor de reis en moeten hard werken. We maken een selectie en soms keuren we iemand af. Het belangrijkste is iemands motivatie. Iedere groep heeft per acht kinderen een vaste huismoeder die ze verzorgt. De vrijwilligers helpen hierbij. Vrijwilligers wisselen van groep om hechting enigszins te voorkomen, maar als een kind behoefte heeft aan een knuffel, dan is dat prima.”

better care networkVrijwilligerswerk met kinderen: hoe dan wel?

De negativiteit rondom vrijwilligerswerk met jonge kwetsbare kinderen staat volop in de belangstelling. Toch hebben veel westerlingen de drang om te helpen. Hoe moet het dan wel? Better Care Network Nederland (BCNN) heeft er richtlijnen voor opgesteld. “Kijk waar je eigen kennis en vaardigheden liggen”, zegt Lotte Ghielen van BCNN, een netwerk van organisaties die hulp bieden aan kinderen zonder adequate ouderlijke zorg. “Probeer op die manier iets bij te dragen aan de situatie van de kinderen in een land.”

Studeer je bijvoorbeeld aan de PABO? Ga dan lesgeven. Ben je goed in bouwen? Help dan mee aan een bouwproject. Op deze manier kun je de kennis en ervaringen die je al hebt op een positieve manier gebruiken. Het Better Care Network heeft een flyer ontwikkeld met de do’s en don’ts op het gebied van vrijwilligerswerk met kinderen.
Heleen Reedijk van Wilde Ganzen wil duidelijk maken dat het vooral om de mindset van vrijwilligers gaat. “Je moet geen vader- of moederrol willen spelen, je moet een soort ‘auntie’ zijn. Zie het als een uitwisseling. Wil je kinderen een voetbalspel leren? Dan is dat jouw uitwisseling. Emotie moet je niet uitwisselen. Je moet elkaar juist iets leren en niet alleen denken: ‘oh wat zijn ze zielig’. Op deze manier denk ik dat vrijwilligers een goede bijdrage kunnen leveren.” bettercarenetwork.nl en wildeganzen.nl. (foto: Better Care Network)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons