Op vrouwenbesnijdenis rust nog vaak een taboe. De komende weken besteden we aandacht aan dit probleem. OneWorld koos vier Afrikaanse landen en zocht uit met welke uitdagingen organisaties en individuen worden geconfronteerd in hun strijd tegen de zogeheten Female Genital Mutilation (FGM).
Aflevering 3: Bewustzijn creëren onder nieuwe generaties in Somalië
Ifrah Ahmed is een activist en directeur van een gelijknamige organisatie, de Ifrah Foundation. Ifrah zette deze organisatie op om besnijdenis te stoppen. Ze heeft zelf twee besnijdenissen overleefd, eenmaal toen ze acht was en eenmaal toen ze twaalf was. Als beloning voor het werk van haar organisatie ontving Ifrah Ahmed op 9 mei 2015 de prijs voor “Humanitarian of the Year” die werd uitgereikt door de organisatie Women4Africa.
Ifrah’s organisatie heeft geen makkelijke taak. Somalië is het land met het hoogste aantal besnijdenissen ter wereld: naar schatting hebben 98% van de vrouwen de behandeling moeten ondergaan. Data van UNICEF tonen aan dat het probleem langzaam afneemt, maar dat er nog grote stappen moeten worden gemaakt.
De Ifrah Foundation geeft colleges en doet onderzoek in scholen, IDPs (Centra voor ontheemde personen), organiseert discussies met Islamitische fundamentalisten die voorstander zijn van besnijdenissen en leidt jonge ambassadeurs op om bewustzijn te creëren onder de gemeenschap.
Fundamentele religie
In Somalië wordt besnijdenis door islamitische fundamentalisten als religieuze vereiste gezien. Toch zeggen experts deze traditie niet de Islam als religie representeert, maar het juist een afwijkend standpunt is. “Religie zelf heeft geen invloed op het algemeen voorkomen van besnijdenis. Verstoorde interpretaties van verschillende religieuze teksten worden soms wel gebruikt om de praktijken te legitimeren”, legt Mary Wandia uit, Programma Manager van FGM voor Equality Now. Wandia heeft de afgelopen 14 jaar aan campagnes gewerkt die opkomen voor de rechten van vrouwen.
Ook al heeft Somalië een officiële wet die besnijdenis verbiedt, er worden vrijwel geen veroordelingen gedaan. Dat komt vooral omdat niemand mensen aangeeft die de traditie uitvoeren. De Ifrah Foundation werkt daarom ook samen met de Somalische overheid om een nationale wetgeving op te zetten die de acties in de praktijk moeten verminderen.
Volgende week in deel 4 gaat OneWorld Love dieper in op de veranderende traditie in Benin.
Vertaling: Paul Van de Calseijde