Hoewel Du Bois een van de belangrijkste Zwart-Amerikaanse1 denkers van de twintigste eeuw is, is hij in Nederland geen alom bekende naam. Terwijl Du Bois op verschillende manieren met Nederland verbonden was. Wat moet je weten van de activistische intellectueel, wiens werk de basis legde voor meer onderzoek naar en verzet tegen racisme?
Wie was W.E.B. Du Bois?
“In het Amerikaanse Zuiden wordt Du Bois geconfronteerd met de racistische Jim Crow-wetten
The Crisis, een tijdschrift dat Du Bois later, in 1920, zou oprichten, voerde een campagne tegen deze moordpartijen op Zwarte mensen in het Zuiden, onder andere door undercover verslag te doen van witte Amerikanen die Zwarte mensen levend verbranden en aan bomen opknopen en foto’s ervan te publiceren. Met deze ongestrafte publieke moorden op Zwarte mensen proberen witte mensen de Zwarte bevolking onder de duim te houden, is Du Bois’ overtuiging al op universitaire leeftijd.
Dat inzicht bepaalt de loop van zijn leven, dat een mengeling zal zijn van activisme en intellectuele arbeid. Du Bois werd in 1895 de eerste Zwarte Amerikaan die zijn doctoraal behaalde aan de universiteit van Harvard, met een historisch-economisch proefschrift over de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij in de VS. Dat proefschrift is tot op de dag van vandaag nog een standaardwerk voor onderzoekers. Ook is hij in 1909 een van de oprichters van de burgerrechtenbeweging NAACP (National Association for the Advancement of Colored People), een drijvende kracht achter de Zwart-Amerikaanse emancipatiestrijd.
“Du Bois omschreef Nederland als een ‘extreem nette en goed georganiseerde modderpoel'
Als hij nog studeert aan Harvard maakt Du Bois kennis met Nederland: in 1889 verblijft hij als student in Rotterdam. Dat is geen onverdeeld genoegen, schrijft hij in een essay: hij omschrijft Nederland als een ‘extreem nette en goed georganiseerde modderpoel’. Na een tijdje echter begint hij het langzame tempo te waarderen, en mijmert over het vredige leven van de weldoorvoede koe in het Hollandse landschap: ‘Ik zou zelfs nu kunnen wensen dat ik in plaats van een zwart-witte Amerikaan, een kleine zwart-witte Nederlandse koe was.’
De laatste keer dat Du Bois Nederland bezoekt is hij 91 en een internationaal geprezen activist. In september 1957 spreekt hij in Amsterdam leden toe van Vereniging Ons Suriname. Dit doet hij op uitnodiging van Hermina en Otto Huiswoud. Onder invloed van dit Surinaams/Brits-Guyaanse echtpaar werd Ons Suriname van wat ooit een gezelligheidsvereniging was een steeds politieker club die ijverde voor de onafhankelijkheid van Suriname.
“Du Bois zag een belangrijke rol weggelegd voor Zwarte intellectuelen
Waarom wordt Du Bois de ‘vader van het Pan-Afrikanisme’ genoemd?
Waar staat Du Bois nog meer voor?
“Du Bois raakt ervan overtuigd dat kapitalisme structureel racisme veroorzaakt
In de loop van zijn leven raakt Du Bois ervan overtuigd dat het kapitalisme een oorzaak is van het structurele racisme. Die overtuiging maakt hem tot ongewenst persoon in het Amerika van de Koude Oorlog, waar alles wat naar socialisme riekt wordt vervolgd. Op beschuldiging van spionage wordt hij begin jaren 50 gearresteerd. Hij wordt vrijgesproken, maar zijn paspoort wordt hem evengoed acht jaar onthouden.
Op uitnodiging van Ghanese president Kwame Nkrumah vertrekt hij daarna naar Ghana, waar Du Bois zijn laatste jaren doorbrengt als Ghanees staatsburger. In Du Bois’ eigen woorden: ‘Ik ben teruggekeerd zodat mijn stoffelijk overschot zich kan vermengen met het stof van de voorouders.’
Dit artikel verscheen eerder op OneWorld.nl op 26 augustus 2022.
Du Bois’ klassieker ‘The Souls of Black Folk’ (1903), een verzameling essays en autobiografische verhalen, is onlangs vertaald in het Nederlands:
W.E.B. Du Bois, De ziel van zwart Amerika (Noordboek 2022), Vertaling Jabik Veenbaas, inleiding Stephan Sanders, nawoord Babah Tarawally
Als academicus ontkrachtte Du Bois racistische leugens met grafisch vormgegeven statistieken.
Als activist streed hij voor gelijke rechten in de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging.
- De auteur schrijft Zwart met een hoofdletter om aan te geven dat Zwart niet enkel naar een huidskleur, maar ook naar een cultuur verwijst. OneWorld handhaaft de keuze voor een hoofd- of kleine letter mits consequent. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand