Migranten wachten tot ze de Servisch-Kroatische grens over mogen tussen de steden Sid (Servië) en Bapska (Kroatië), 17 oktober 2015 Beeld: BalkansCat / iStockphoto
Achtergrond

Waarom zoveel mannen alleen vluchten

Nu de Belgische regering alleenstaande mannen die asiel aanvragen geen opvang meer biedt, is de verontwaardiging weer groot: wat voor mannen laten hun gezin nou achter? En waaróm zijn het vooral mannen die vooruit reizen? Politicoloog Saskia Bonjour: ‘Deze mannen willen hun familie de levensgevaarlijke reis besparen.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Update 31 augustus 2023

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor heeft de asielopvang in België opdracht gegeven om alleenstaande mannen voorlopig geen opvangplaats meer toe te kennen. Al sinds 2021 paste de opvang deze regel informeel toe: gezinnen, vrouwen en kinderen kregen voorrang, alleenstaande mannen kwamen op een wachtlijst. Momenteel staan er rond de 2000 mensen op die lijst.

Dit artikel verscheen eerder op OneWorld.nl op 2 september 2022

 

In Nederland viel de regering begin juli omdat de VVD gezinshereniging in Nederland wilde beperken, terwijl vluchtelingen recht hebben op gezinshereniging. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de EU Gezinsherenigingsrichtlijn verbieden bovendien het stellen van voorwaarden, zoals het kabinet eerder probeerde. Maar naast de kritische kanttekeningen over of je gezinshereniging mag beperken, is er bij dit soort verhalen steevast verontwaardiging van een ander kaliber: op social media wordt nogal eens de vraag opgeworpen waarom mannelijke vluchtelingen überhaupt zonder hun gezin naar Nederland komen. Sommigen hebben dan hun mening klaar: vluchtelingen zouden hun gezin achterlaten omdat ze slechte vaders zouden zijn, slechte echtgenoten, kortom: slechte mensen.

Zulke ontmenselijking past in de xenofobe en racistische retoriek die je ziet in Nederlandse discussies over migratie. Toch is de vraag interessant: waarom zien we op beelden van migranten die onderweg zijn naar Europa voornamelijk alleenreizende mannen?

Tweet dit

De reis is gevaarlijk omdat veilige routes zijn afgesloten

Tweet dit

Het korte antwoord op de vraag is: de mannen reizen alleen om hun familie de levensgevaarlijke reis naar Europa te besparen. Die reis is zo gevaarlijk omdat de EU en Europese landen veilige routes hebben afgesloten. Vanuit de meeste landen waar asielzoekers vandaan komen mogen vluchtelingen niet zonder visum naar Europa met een regulier vliegtuig, bus, of veerboot reizen. Dus volgen ze niet-gereguleerde routes: ze steken zwemmend rivieren over, lopen door woestijnen of gaan met rubberen bootjes de Middellandse Zee op.

 

Elk jaar sterven duizenden mensen in een poging Europa te bereiken. Sinds 2014 zijn meer dan 28 duizend migranten vermist of overleden in en rond de Middellandse Zee. Daarbovenop komen nog de doden elders, zoals in de Sahara, en de slachtoffers van (seksueel) geweld door grensbewakers en smokkelaars.

 

Geen visa

 

EU-wetgeving legt vervoersmaatschappijen boetes op als zij passagiers aan boord laten zonder de juiste papieren. De visumplicht geldt voor burgers van alle Afrikaanse, bijna alle Aziatische, en een handvol Zuid-Amerikaanse landen (grijze landen op deze kaart). Nederland en andere EU-landen verlenen zo’n visum alleen als ze ervan overtuigd zijn dat een aanvrager kort in Europa wil blijven en geen ‘vestigingsrisico’ vormt. Vluchtelingen krijgen zelden of nooit een visum.

 

Als iemands asielaanvraag in Nederland eenmaal is gehonoreerd, dan krijgen de gezinsleden van de kersverse statushouder van de Nederlandse overheid wél een visum. Zij kunnen dus veilig reizen, maar ze worden niet opgehaald: de vluchteling en/of diens familie moet zelf voorzien in de kosten, bijvoorbeeld van vliegtickets.

Tweet dit

Gezinnen die moeten vluchten staan voor de moeilijke keuze: gaan we samen of gaat er iemand vooruit?

Tweet dit

Al met al staan gezinnen die moeten vluchten voor buitengewoon moeilijke keuzes. Maken ze samen de gevaarlijke reis? Of reist er één iemand vooruit? Veel gezinnen kiezen voor dat laatste. Het is vaak de vader, soms ook een zoon, die de reis waagt. Dat kan zijn omdat deze persoon het meeste gevaar loopt – bijvoorbeeld omdat hij wordt vervolgd vanwege politieke activiteiten – maar vaak is het zo dat een man zijn gezinsleden de ontberingen van de reis wil besparen.

 

De gezinsleden die achterblijven zijn doorgaans weliswaar veiliger dan degene op reis, maar dat betekent niet dat zij niet in buitengewoon zware omstandigheden kunnen verkeren. Een reportage van EenVandaag uit 2020 liet bijvoorbeeld zien dat binnenlandse vluchtelingen in het Syrische Idlib in tenten verblijven en geen toegang tot zorg of onderwijs hebben.

 

Onderzoek toont aan dat hoe langer een gezinsscheiding duurt, hoe meer dat kinderen schaadt. Hoe sneller kinderen naar Nederland kunnen komen, hoe sneller zij hier naar school kunnen en hoe beter het voor hun toekomst in Nederland is. Ook voor volwassen gezinsleden staat het leven stil, zolang hereniging uitblijft. En zo leiden de bikkelharde Europese buitengrenzen niet alleen tot duizenden doden, maar ook tot duizenden gescheiden gezinnen en andere, levenslange gevolgen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons