Opinie

Wat hebben we aan wetenschappers zonder mbo’ers?

De samenleving draait op mbo’ers, en toch wordt er met dedain over ze gesproken. Het pleidooi van Mohammed Saiah en Gerben Hiemstra voor meer waardering van mbo’ers is daarom volkomen terecht.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het mbo heeft niet het imago dat het verdient. Nederland functioneert niet enkel op academici, maar juist ook op verpleegkundigen, loodgieters, schoonmakers, bakkers en buschauffeurs. Toch worden het mbo en het praktijkonderwijs gezien als minderwaardige onderwijsvormen.

“Het doet me pijn om te zien dat mbo’ers onderaan de samenleving ronddwarrelen, terwijl dat helemaal niet nodig is,” verzucht D66-raadslid en mbo’er Mohammed Saiah tegenover Brandpunt. Net als veel anderen pleit Saiah voor dezelfde erkenning als hbo’ers en wo’ers. Saiah: “Het is raar dat mbo’ers niet erkend worden als volwaardige studenten. In het wetboek voor het middelbaar beroepsonderwijs worden mbo’ers ‘deelnemers’ genoemd. Dat is schandalig. Als ik aan het woord deelnemer denk, dan gaan mijn gedachten uit naar iemand die een cursus volgt, een online kookworkshop.”

 

Op dit moment missen mbo’ers ook de zogenaamde studentenervaring, die hbo’ers en wo’ers wel ervaren. Mbo’ers krijgen te maken met afwijzingen van studentenverenigingen, weigeringen in nachtclubs en hebben geen recht op dezelfde kortingen omdat ze een mbo-studentenkaart hebben. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt zelfs dat de studiekosten voor mbo’ers, de kosten naast het lesgeld dus, in één jaar soms oplopen tot boven de 1000 euro.

Van de beroepsbevolking is 71% lager of middelbaar opgeleid. Een gigantische groep, die op een deerniswekkende manier wordt weggezet

Stigma

De samenleving schreeuwt om vakmensen uit het mbo. Toch heeft deze onmisbare groep het gevoel dat een deel van de samenleving hen als minderwaardig ziet. Wat het stigma dat aan het mbo kleeft misschien wel het meest illustreert is de ophef die op sociale media ontstond nadat mbo’ers opperden dezelfde titel te krijgen als hbo’ers en wo’ers, namelijk ‘student’. Wrang als je bedenkt dat 71% van de beroepsbevolking lager of middelbaar opgeleid is. Een gigantische groep wordt op een deerniswekkende manier weggezet.

Samen met Saiah hoopt Gerben Hiemstra dat de samenleving met meer respect over mbo’ers gaat praten. Hiemstra, zelf ooit mbo’er, doet nu een research master aan de Universiteit Utrecht. Hij is bezig een studievereniging voor mbo’ers op te zetten. Hiemstra denkt dat mbo’ers kansen mislopen omdat er geen studieverenigingen voor hen zijn. Studenten zouden zich met een studievereniging meer betrokken voelen bij hun studie en meer ruimte krijgen om een netwerk op te bouwen. Het zou bovendien de kloof tussen theoretisch en praktisch opgeleide mensen in de maatschappij verkleinen.

Gelukkig erkent minister Van Engelshoven van Onderwijs inmiddels het belang van de kwestie. Zij breekt een lans voor vakonderwijs en schaart zich achter het pleidooi van mbo’ers. Net als Gerben Hiemstra, Mohammed Saiah en hun achterban vindt Van Engelshoven dat studentenkortingen en studentenverenigingen opengesteld moeten worden voor mbo’ers, en dat ook zij de titel ‘student’ verdienen. “Dit is een gek onderscheid, en daar moeten we gewoon van af,” aldus de minister.

Imago

Om het imago van het mbo op te vijzelen is het belangrijk dat mbo’ers dezelfde behandeling, maar ook titel krijgen als hbo’ers en wo’ers. Laten we dan ook niet meer spreken van lager en hoger onderwijs, want daarmee zeggen we eigenlijk dat het een minder is dan het ander, terwijl dat niet zo is.

Bedrijven hebben bovendien steeds meer behoefte aan jongeren met een mbo-diploma. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en uitkeringsinstantie UWV. Niet alleen in de techniek, maar ook in de zorg, horeca, retail en logistiek is er een grotere behoefte aan mbo’ers.

We moeten iedereen die goed werk levert op dezelfde manier behandelen, want een wetenschapper is niet meer dan een stukadoor

Natuurlijk is theoretische kennis noodzakelijk. Maar het is juist de combinatie van wetenschappers, vakkrachten en iedereen die daar tussenin valt die Nederland goed laat functioneren. We moeten iedereen die goed werk levert op dezelfde manier behandelen, want een wetenschapper is niet meer dan een stukadoor.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons