Niet zo lang geleden lag het gemiddelde inkomen in Afrika hoger dan in Zuidoost-Azië. Afrika is inmiddels ingehaald door Azië. Mede dankzij de kleinschalige landbouw groeide de economie. De Leidse hoogleraar prof.dr. David Henley onderzoekt nu wat de sleutelcondities zijn voor de vooruitgang in Zuidoost-Azië. En wat kan Afrika hiervan kan leren.
Henley is verbonden aan het Leiden Institute for Area Studies en kenner van Zuidoost-Azië. Hij houdt zich al langer bezig met het vergelijken van Zuidoost-Azië en Afrika. ‘Zuidoost-Azië is van de zich ontwikkelende regio’s consistent de meest succesvolle op het gebied van economische groei en armoedereductie’, aldus Henley. ‘In de jaren zestig waren de inwoners van die regio gemiddeld veel armer dan de Afrikanen, nu zijn ze tweeëneenhalf keer rijker. Studie van de ontwikkeling van Zuidoost-Azië, helpt ons zicht te krijgen op beleidsvoorwaarden voor de ontwikkeling van Afrika.’
Naast het Leiden Institute for Area Studies is het Leidse Afrika Studie Centrum betrokken bij het onderzoek. Het bijzondere is dat niet eurocentrisch gekeken wordt. ‘Good governance’, waar het westen graag op tamboereert, hoorde niet tot de voorwaarden voor succesvolle ontwikkeling in Azië. Het is waarschijnlijk ook niet essentieel voor de effectieve bestrijding van armoede in Afrika. Macro-economische stabiliteit, ondersteuning met publieke middelen van rurale ontwikkeling – met name die van de kleinschalige boerenlandbouw – en economische vrijheid voor boeren en kleine ondernemers dragen wel bij aan duurzame groei met snelle armoedevermindering.
In de succesvolle landen van Zuidoost-Azië waren ten tijde van hun ontwikkelingskeerpunt alle drie condities gelijktijdig aanwezig. In Afrika is dit bijna nooit het geval geweest.
klik hier voor meer informatie.