Achtergrond

We praten altijd over mensenrechten, maar nu even niet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

CORRECTIE: Eind 2015 is OneWorld overgeschakeld naar een beveiligde HTTPS-verbinding. Daardoor is de teller voor Facebook gereset en zijn de meeste likes voor dit artikel weggevallen. 

Gisteravond ben ik aangekomen in bezet Palestina, en dan bedoel ik het stuk land van de zee tot de rivier. Ik erken ‘Israel’ niet. Hoezeer ik de joden ook een eigen staat gun, zeker na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, je kunt heel simpel geen land stichten in gebied waar andere mensen al eeuwen wonen. Hoe zouden wij reageren als een groep mensen naar Nederland komt en op basis van een oud boek en zegt: ‘Dit land is van ons?’. Optiefen en je mentaal laten nakijken, is het antwoord dan denk ik.

De Joden hebben een eigen staat gesticht daar waar anderen al eeuwen woonden

De vergelijking die Esther Voet, voormalig directeur van het CIDI, maakte bij 'Dit is de dag' van de EO is dan ook stuitend. Ze opperde dat de Joden net als de Koerden recht hebben op een eigen staat. Ze vergat er even bij te vertellen dat de Koerden een eigen staat willen stichten daar waar ze zelf al eeuwen wonen, en de Joden een eigen staat hebben gesticht daar waar anderen al eeuwen woonden. Maar Esther Voet neemt het op meer punten niet zo heel nauw met de waarheid. Het blijft me een raadsel waarom ze desondanks zoveel platform krijgt.

Stedenband
Ik ben in bezet Palestina op hetzelfde moment als de delegatie onder leiding van burgemeester Van der Laan. De gemeente Amsterdam wil een stedenband aangaan met Tel Aviv. Dat dat gevoelig ligt weet de gemeente al van meet af aan, blijkt uit informatie die ik van de gemeente heb ontvangen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Toen ‘Israël’ vorig zomer voor de derde keer – zoals ze het zelf noemen – ‘het gras ging maaien’ in Gaza (kortom, alles wat na de vorige aanval weer was opgebouwd wederom kapot schieten, inclusief uiteraard de militaire slagkracht van Hamas minimaliseren), heeft de gemeente de plannen ‘getemporiseerd’, blijkt uit de ambtelijke stukken vrijgekregen via het WOB-verzoek.

Wat opvalt is het zeer amicale contact tussen Amsterdam en Tel Aviv… Ouwe jongens krentenbrood… 

Ook het bombarderen van VN-scholen, waarheen mensen gevlucht waren, waardoor er 2200 doden vielen, waarvan 495 kinderen, was voor de gemeente geen reden om de plannen af te blazen of voor lange tijd in de ijskast te zetten. Nee, nog geen vier maanden na het einde van deze aanval, terwijl op dat moment in Gaza nog nauwelijks iets opgebouwd was, en op nog geen anderhalf uur rijden van het welvarende Tel Aviv, ging de gemeente alweer 'gezellig' aan de slag met Tel Aviv om de plannen voor een stedenband zo snel mogelijk af te ronden, zo blijkt uit het WOB-dossier. En met Tel Aviv werd niet gesproken over de aanval op Gaza. Integendeel. Wat opvalt is het zeer amicale contact tussen Amsterdam en Tel Aviv… Ouwe jongens krentenbrood… 

Genaaid
Omdat de gemeente donders goed wist dat dit zeer gevoelig zou liggen bij een deel van de Amsterdammers, communiceerde de gemeente daarover niet. Ook niet naar de groep mensen die met Van der Laan periodiek overlegt over spanningen in de stad, spanningen die juist voortkomen uit de situatie in het Midden-Oosten. Diverse mensen in dat overleg, waaronder ik, voelen zich dan ook gewoon genaaid.

Inmiddels is de meest rechtse regering aangetreden in ‘Israël’, die er geen geheim van maakt niets te willen met de Palestijnen, maar gewoon door gaat met de gestage etnische zuivering van het oude Palestina. Maar ook dat weerhoudt de gemeente Amsterdam er niet van door te gaan met de plannen. Belangrijkste argument: Tel Aviv is anders….

Maar de burgemeester van Tel Aviv blies deze kaars direct al uit door in het NRC te stellen dat er geen licht zit tussen Tel Aviv en de rest van 'Israël'. Maar toch blijft de gemeente Amsterdam zeggen: Tel Aviv is anders….

Apartheidswetten
Zeker, Tel Aviv ís anders dan de rest van Israel. Er wonen in Tel Aviv minder gelovige joden, er is meer vrijheid voor homo’s (al valt daar nog zeer veel op af te dingen) etc etc, maar waar het uiteraard om gaat is of Tel Aviv anders om gaat met de Palestijnen, die door de etnische zuivering nog maar 4,2% van de bevolking uit maken. De circa 50 apartheidswetten, die Joden voortrekken, zijn in Tel Aviv in ieder geval gewoon van toepassing, en de burgemeester verzet zich daar niet tegen. Hoe het precies zit met de apartheid in Tel Aviv, en in welke mate de gemeente Tel Aviv daar een negatieve rol in speelt, of zich daar wel of niet tegen verzet, gaan Ronnie Barkan (een Israëlische pro-Palestina activist verbonden aan ‘the boycott from within') en ik de komende dagen onderzoeken. Een videoverslag daarvan zal aan de gemeente en de raadsleden worden aangeboden.

Mijn verwachtingen van Van der Laan zijn dan ook hoog

Van der Laan zal Ron Huldai een dezer dagen ontmoeten. Van der Laan had grote woorden over Poetin over de homorechten, en wilde Poetin daarom de hand niet schudden. Van der Laan gaat Ron Huldai wel de hand drukken. Benieuwd of hij Ron Huldai dan stevig aan de tand gaat voelen over al die misstanden die plaatsvinden in Tel Aviv. De Israëlische leiders zijn niet van het subtiele gesprek namelijk, net als Poetin, en spelen het spel zelf snoeihard. Netanyahu schroomde het zelfs niet om 'vriend' Obama publiekelijk keihard aan te pakken.

Mensenrechten
Mijn verwachtingen van Van der Laan zijn dan ook hoog. Hij zelf en zijn ambtenaren schreeuwen namelijk continu van de daken dat mensenrechten altijd een onderdeel zijn binnen samenwerking met andere steden. Vooralsnog blijkt uit het WOB-dossier dat Van der Laan en ambtenaren nog niet over mensenrechten met Tel Aviv of Israël hebben gesproken. Van de momenten waarop van der Laan wél over mensenrechten had kunnen spreken, bijvoorbeeld tijdens de drie gesprekken die Van der Laan voerde met de Israëlische ambassadeur, zijn toevallig geen gespreksverslagen gemaakt of wil de gemeente deze niet vrijgeven.

De gemeente verwijt mij groot wantrouwen naar hen. Dat klopt. Het niet communiceren van het wederom opstarten van de plannen, als je nota bene met Van der Laan regelmatig aan tafel zit, in combinatie met het gedraai om het WOB-dossier, heeft mij en vele anderen uiterst wantrouwig gemaakt naar de gemeente. Als de gemeente die relatie wil herstellen, moet ze snel volledig transparant worden over wat er nu wel en niet allemaal besproken is en met wie. Maar ik vrees eigenlijk dat het gewoon op een juridische procedure gaat uitlopen. Dat moet dan maar.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons