Beeld: Jonathan Hoost

‘Wij zingen ‘lik aan m’n clit’ en blijkbaar shockeert dat’

Skerrie Sterrie en Vuige Muis (LIONSTORM) oogsten herkenning en woede met hun nummers over queerness en vrouwelijkheid. Op social media worden ze voortdurend gerapporteerd. ‘Sommige mensen vinden onze muziek provocerend omdat we vrouwen zijn.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Skerrie Sterrie: “We zijn niet zo bezig met: wat zien we in de wereld en wat willen we veranderen? We maken gewoon muziek over de dingen die wij leven en herkennen, gedachten die door ons hoofd zweven. Dat zijn toevallig dingen die je in de buitenwereld nog niet zo ziet. Een line als I smell like my first abuser, zoals in ons nummer Don’t Like Sex, blijft waarschijnlijk bij ons hangen omdát mensen het er nog niet zo veel over hebben. Maar wij leven het wel. Dan voelen we: ik raak erdoor gefascineerd, daar wil ik iets mee.”

We rappen over allerlei dingen waarin we ons anders voelen dan wat er om ons heen gebeurt

Vuige Muis: “We zijn ook geen politieke partij of influencers die als enige identiteit ‘queer zijn’ hebben. We zijn een kunstenaarsduo. We rappen over allerlei dingen waarin we ons anders voelen dan wat er om ons heen gebeurt. Een onderdeel daarvan is queer zijn, maar er zijn heel veel aspecten die ons LIONSTORM maken.”
LIONSTORM is een kunstenaarsduo bestaande uit het koppel Skerrie Sterrie (1995) en Vuige Muis (1994) dat is opgericht in 2018. LIONSTORM is de eerste Nederlandse queer rapgroep, die ‘een fusie van bubbeling, punk en hyperpop’ uitbrengt. Het duo werkte onder meer samen met zangeres MEROL voor het nummer Triogamie, dat op hun eerste EP The Threesome EP (2019) verscheen. De tweede EP, Kannibalisme en Masturbatie, kwam uit in mei 2022 en is naar eigen zeggen een eerlijk, rauw album over ‘alles aan onszelf wat we verstoppen en moeilijk vinden te erkennen’.
Skerrie Sterrie: “En een deel van ons werk is dus ‘activistisch’, zo zien mensen dat. We waren er bijvoorbeeld zo klaar mee dat je als vrouw niet vies mag zijn, we hadden echt zin om dat te schreeuwen. Zo is het nummer Vies geboren. Toen we dat maakten, realiseerden we ons dat we nooit eerder een vrouw hadden horen roepen: ‘Ik ben vies!’”

Interview gaat verder onder de foto.

Beeld: Jonathan Hoost

Provocerend en heftig

Vuige Muis: “Als tiener hield ik mezelf altijd in. Ik vond het bijvoorbeeld lastig om te zeggen dat ik gay was, te tongen op straat of hand in hand te lopen met vriendinnetjes. Ik kon mezelf in dat soort dingen niet accepteren. Op onze nieuwste EP gaan we juist in op de donkere kanten van onszelf, we willen uitkomen voor dingen die we vroeger misschien zouden verstoppen. En als er dan een hele zaal bomvol mensen staat die zich in ons herkennen en met ons meeschreeuwen, dan creëren we vrijheid.”

Skerrie Sterrie: “Ja, dat is zo mooi! Maar het is ook een bubbel. We verwachten niet dat onze muziek mensen nog schokt, omdat wíj het allang leven. Van No H8ro [spreek uit: no hetero, hun debuutsingle over lesbische seks en homofobie, red.] dacht ik ook dat iedereen er klaar voor was. Maar we kregen daar toch meer negatieve reacties op dan we verwachtten. Gelukkig overheerste de positiviteit wel, hoor.”

Er zijn mensen die heel boos worden van feministische en queer content

Vuige Muis: “Sommige mensen vinden onze muziek provocerend en heftig omdat we vrouwen zijn. Ik vind onze muziek niet provocerender dan die van andere rappers. Maar we zijn queer en zeggen dingen als ‘lik aan m’n clit’. Dat shockeert blijkbaar.”

Dilemma’s door censuur

Skerrie Sterrie: “Er zijn mensen die heel boos worden van feministische en queer content, en YouTube en Instagram afspeuren om die muziek te rapporteren. Op beide kanalen heeft LIONSTORM een ‘flag’, we lopen het risico om geblokkeerd te worden, ook al doen we nooit iets wat volgens de regels niet mag. Die censuur stelt ons voor dilemma’s. Zwak je je content af, zodat je bij het grote publiek komt, maar met het risico om fans af te stoten? We vroegen ons bijvoorbeeld ook af of we onze laatste EP wel Kannibalisme en Masturbatie konden noemen.”

Vuige Muis: “Daarvan hadden we de titel al bedacht vóór het schrijven, we hadden nog niet eens afgesproken waar het nummer over zou gaan. Met die titel als leidraad gingen we los van elkaar schrijven. We wilden ons éígen verhaal uitdiepen.”

Skerrie Sterrie: “Maar toch doen we het ook samen. En ik voel me getroost door publiek dat na de show naar ons toekomt en zegt dat het zich erin herkent. Dan weet ik: ik ben niet alleen.”

Een eerdere versie van dit interview stond in september/oktober 2022 in OneWorld Magazine.

Rapper Babs: ‘Vrouwelijke producers worden vaak niet serieus genomen’

Acteur Daniël Kolf (Kofi's Tori): 'Script met racistische grap? Dan ga ik weg’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons