Vijf jaar geleden vroeg een vriend, die zelf raadslid was, of gemeenteraadswerk niets voor haar was. Ze besloot een raadsvergadering bij te wonen. “Wat een saaie bedoening, dacht ik”, en Udinga liet de raad voor wat-ie was. Vijf weken later stuurde diezelfde vriend haar een rapport over ondernemen in de binnenstad van Meppel: hij wilde haar mening weten. “Ik vond het hoogst interessant en formuleerde meteen wat suggesties en verbeteringen.” Toen de raad het rapport behandelde, diende de vriend in kwestie een motie in naar aanleiding van Udinga’s advies – en die haalde het prompt. “Ik was overrompeld: ik had gewoon met een paar uur lezen van een rapport iets ten goede veranderd voor mijn stad.” Ze besloot de politiek daarna nog een kans te geven.
Waar sta je voor als raadslid?
Ook toerisme gaat me aan het hart. Er ligt veel geld, levendigheid en energie op ons te wachten. Daarvoor is het belangrijk om veel groen te hebben en dat de binnenstad bereikbaar is voor elk type vervoer. Ik wil van Meppel de mooiste stad van Noord-Nederland maken.”
Hoeveel tijd besteed je aan het raadswerk?
“Er wordt vaak gezegd dat de politiek een mannenbolwerk is, maar dat is absoluut niet mijn ervaring.
Hoe zit het met het aandeel vrouwen in de Meppelse raad?
Het is belangrijk dat er meer vrouwen komen omdat de kiezers ook voor de helft uit vrouwen bestaan. Ook hebben vrouwen een andere kijk op dingen. Ze vergaderen anders, zijn goed in veel tegelijk doen en ze hebben de gunfactor. Dat maakt ze goede bestuurders en politici. Ik merk dat mannen graag samenwerken met vrouwen. Er wordt vaak gezegd dat de politiek een mannenbolwerk is, maar dat is absoluut niet mijn ervaring.”
Waarom zijn er dan toch zo weinig vrouwen raadslid?
Een andere reden is dat vrouwen zelf veel obstakels zien. Ze hebben een gezin en een baan, dus geen tijd, denken ze. Mannen hebben vaak ook een gezin en baan, en doen het raadswerk er dan wel naast. Vrouwen vinden het vaak prima zich een beetje in de underdogpositie te nestelen. Daar moeten we vanaf. Je bent niet minder, laat je maar horen en zien! Denk niet in obstakels, maar in kansen.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand