Achtergrond

Yente: ‘Bezuinigingen? Dat is een kans!’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Yente, een organisatie die vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden steunt, bestaat tien jaar. “We weten nog niet wat het nieuwe kabinet gaat doen, maar we zijn bang dat ook wij door bezuinigingen getroffen zullen worden”, vertelt Karin van Rooyen-Winkelman, ambassadrice en oprichtster van Yente.

Het tienjarige bestaan van de vrouwenorganisatie wordt gevierd in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Vrouwen in mooie pakken, met glimmende schoenen en net gekapte haren verschijnen in de zaal waar het evenement plaatsvindt. Knuffels en kussen worden uitgewisseld en hier en daar roepen dames dingen als ‘waar ben je al die tijd geweest?’ tegen elkaar. Het is overduidelijk: Dit is geen jubileum, dit is een reünie.

 

 Wat doet Yente?
– Yente brengt vrouwelijke onderneemsters in contact met bijvoorbeeld handelaren en winkeleigenaren zodat zij hun producten aan hen kunnen verkopen.
– Yente heeft een soort ‘marktplaats’ waar ondernemers kennis en goederen online kunnen uitwisselen.
– Yente traint vrouwen en geeft vrouwen les over ondernemerschap.
– Yente zorgt voor essentiële spullen (zoals toegang tot internet, maar bijvoorbeeld ook naaimachines) of helpt vrouwen om zelf aan materieel te komen.

 

Succesverhalen
“We hebben de afgelopen tien jaar zoveel prachtigs gedaan”, vertelt Ina Oostrom, de directrice van Yente. Ze wijst naar een Peruaanse dame aan een van de tafels. “Toen we haar voor het eerst ontmoetten, had ze bijna niets, maar nu verkoopt ze overal ter wereld prachtige geborduurde riemen. Het gaat zelfs zo goed met haar dat ze haar eigen vliegticket naar Nederland kon betalen.”

Yuli Torres García is bij lange na niet de enige onderneemster die de afgelopen tien jaar geholpen werd. Een paar maanden geleden werd zelfs het eerste ‘Yente Women’s Business Center’ in Nairobi geopend. “Daar kunnen vrouwen informatie krijgen over ondernemen, maar er staat bijvoorbeeld ook een computer die ze kunnen gebruiken. Vaak hebben ze die thuis namelijk niet”, zegt een ander bestuurslid. Ina knikt. “Soms vragen mensen: Jullie zeggen toch dat jullie aan armoedebestrijding doen? Waarom helpen jullie dan ondernemers?” De directrice begint te lachen. “En dan zeg ik: Dat doen we ook! Wij doen het zelfs veel beter, want als je vrouwelijke ondernemers vooruit helpt, bestrijd je armoede indirect en op lange termijn.”

Bezuinigingen
Het komt Yente goed uit dat de vrouwelijke onderneemsters in het buitenland het de laatste tijd zo goed doen. De organisatie helpt vrouwen in onder andere Peru, Zuid-Afrika en Kenia met het opzetten van een eigen bedrijfje of het uitbreiden van een bestaand bedrijf. Die activiteiten willen ze graag nog minimaal tien jaar voortzetten. “Maar hoe, dat weten we nog niet”, vertelt Karin. Yente draait voor een belangrijk deel op overheidssubsidies. Op dit moment krijgt de ondernemersorganisatie die subsidie nog, maar het bestuur vreest dat het nieuwe kabinet op Yente gaat bezuinigen.

De discussies gaan dan ook voor een groot gedeelte over de financiële toekomst van Yente. “Het financiële klimaat binnen de ontwikkelingssamenwerking is enorm aan het veranderen”, constateert een van de panelleden. “Maar dat is juist een kans! Yente draait in Nederland verlies, maar in Peru groeit de omzet met meer dan acht procent per jaar. Dan moet je naar het buitenland gaan kijken voor je financiering.” Dat is volgens de medewerkers van Yente geen enkel probleem. De Zuid-Amerikaanse fairtrade ondernemingen, die Yente steunt, mogen zich over twee jaar aan de Duitse markt presenteren. De groei zal naar verwachting daarna alleen maar groter worden.

Er zijn ook mensen in de zaal die denken dat het krijgen van minder subsidie positief kan uitpakken. “Het ‘geven, geven, geven’ maakt mensen afhankelijk, dat moet je niet willen”, zegt één van de aanwezigen. “Ja!”, roept een dame uit de zaal. “Yente is voor en door vrouwelijke ondernemers en als je zoveel van ondernemerschap weet, moet je dat ondernemerschap laten zien!”

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons