El Mouhandiz heeft een ingewikkelde familiegeschiedenis waar ze lang weinig van afwist. “Mijn moeder ontmoette mijn vader in Larache, Marokko. Haar familie was daar halverwege de vorige eeuw heen gevlucht voor de Franse kolonisten in Algerije”, vertelt ze. “Mijn vader kwam er terecht nadat hij het Rifgebergte ontvluchtte waar veel koloniale spanningen waren; de Spanjaarden, de Marokkaanse overheid en Riffijnse vrijheidsstrijders stonden er tegenover elkaar. Uiteindelijk weken mijn ouders in 1980 uit naar Nederland. Ze scheidden en mijn moeder voedde ons verder op in haar eentje. Mijn vader is inmiddels overleden.”
“Mijn opa hielp mee het verzet tegen de kolonisatie te financieren
“Uiteindelijk is mijn opa verlinkt, opgepakt, en na vier jaar gevangenschap geliquideerd”, vertelt ze. “Mijn vader verloor zijn vader en mijn oma bleef als weduwe achter.”
“Door Marokkaanse gerechten te koken, eer ik mijn voorouders. Ik ben er doordat zij wisten te overleven. Door de gesprekken met mijn neef kijk ik anders naar mijn herkomst. Voorbij het verhaal van mijn migratie naar Nederland. Mijn hart is bevrijd.”
Dit artikel verscheen eerder in One World Magazine in oktober 2020. Lees hieronder het recept dat Rajae El Mouhandiz met Hasna El Maroudi deelde.
Ingrediënten
500 gr kabeljauwfilet (of ander witte-vissoort), 1 grote ui in schijfjes, 2 aardappelen in schijfjes, 2 tomaten in plakjes, 2 schijfjes citroen, 4 wortelen in de lengte gevierendeeld.
Marinade: 2 el fijngesneden peterselie, 2 el fijngesneden koriander, 2 teentjes knoflook, 2 tl paprikapoeder, 1 tl zout, 1 tl kurkuma, 1 tl komijn, ½ tl zwarte peper, 2 el olijfolie, 100 gr tomato frito, sap van ½ citroen, 150 ml water
Bereiding
– Meng de ingrediënten van de marinade goed door elkaar. Marineer de vis met driekwart van het mengsel tenminste een half uur van te voren, en plaats die afgedekt in de koelkast. Gebruik de rest van de marinade voor de aardappelen en groenten.
– Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en verwarm de oven voor op 190 graden.
– Leg de uien op de bodem, zodat de vis of groente niet aan de ovenschaal gaan plakken. Verdeel daarover de gemarineerde aardappelen, wortels en tomaten. Haal de vis uit de marinade en leg die bovenop de groente. Overgebleven marinade giet je over de vis. Leg de citroen op de vis. Dek af met aluminiumfolie en plaats 40 minuten in de voorverwarmde oven. Zodra de groente zacht is, en de marinade ingedikt, kun je aan tafel.
– Serveer met Marokkaans brood.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand