Beeld: Michèle Margot

Zij delen gratis maaltijden uit tijdens Keti Koti

Tweelingzussen Ayra en Ira Kip willen empathie creëren bij iedereen die denkt dat het slavernijverleden hen niet aangaat. Vorig jaar deelden ze maar liefst elfduizend maaltijden uit. ‘Je ziet zowel de onderdrukking als de creativiteit van de tot slaaf gemaakten op je bord liggen.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ayra: “Heri heri is wat vele tot slaaf gemaakten aten op de plantages. In onze versie bestaat het uit gekookte cassave, bakbanaan, zoete aardappel, bakkeljauw en ei. Oorspronkelijk was het een verzameling van wat mensen zelf konden verbouwen, zoals aardvruchten, in combinatie met gezouten vis van de plantagehouders. Het is een koolhydraatrijk gerecht, bedoeld om langer door te werken. Je ziet zowel de koloniale onderdrukking als de creativiteit van de tot slaaf gemaakten op je bord liggen.

Eten maakt de geschiedenis tastbaar: je proeft het verleden

Beeld: Michèle Margot
Uitgerekend in de zomer van 2020, toen de antiracismeprotesten piekten, kon het Keti Koti-festival omwille van de coronacrisis niet doorgaan. Daarom bedachten we Free Heri Heri For All. Veertien chefs maakten vierduizend maaltijden, die we op negen locaties in Amsterdam uitdeelden. In 2021 is dat uitgegroeid tot elfduizend maaltijden in Amsterdam, en partners in vier andere provincies. Dit jaar kunnen organisaties in heel Nederland bij ons een licentie opvragen.”
OneWorld portretteert mensen die zich inzetten voor een betere buurt, school, of werkomgeving. De Verenigde Naties en miljoenen betrokken burgers spraken hiervoor de duurzame werelddoelen af (SDG’s), die we in 2030 moeten halen. Denk aan gendergelijkheid, géén armoede, betaalbare en duurzame energie en kwaliteitsonderwijs voor iedereen. De Goal Getters in deze rubriek gaan daar nu al voor. Geïnspireerd? Check hier wat jij kunt doen.
Ira: “Eten maakt de geschiedenis tastbaar: je proeft het verleden. Tijdens het uitdelen van de maaltijden bleek dat veel voorbijgangers nog nooit van Keti Koti hadden gehoord; deze maaltijd wekte hun nieuwsgierigheid. Vorig jaar deelden we voor het eerst het ‘drankje 1873’ uit. Dat is gewoon gemberbier, maar met de naam willen we de mensen eraan herinneren dat de tot slaaf gemaakten, na de afschaffing van de slavernij in 1863, nog tien jaar lang moesten doorwerken op de plantages.

We willen empathie creëren bij iedereen die denkt dat het slavernijverleden hen niet aangaat

Beeld: Michèle Margot
We hebben hetzelfde doel als antiracismeactivisten die de straat opgaan, we communiceren alleen op een andere manier. Koken is een kunstvorm. We willen meer empathie creëren bij iedereen die denkt dat het slavernijverleden hen niet aangaat, om samen deze geschiedenis en hedendaags racisme te erkennen.”

Ayra: “Onze vader is Surinaams, onze moeder Arubaans- Curaçaos; wij kregen al deze keukens, en dus alle culturen, mee. We zijn nu een food festival aan het opzetten met eten, workshops en gesprekken over migratie en ons eten. Een Indonesische chef vertelt bijvoorbeeld over het oudste Indonesische restaurant in Nederland. Kun je saté inmiddels Nederlands noemen? Wij zouden zeggen van wel. Alle aanwezige culturen maken samen de eetcultuur.”

Food-activisme: eten in het verzet

Verschillende bewegingen gebruiken voedsel als vorm van verzet. In de jaren 80 had je in de VS het antikapitalistische netwerk Food not Bombs. Zij bereidden veganistische en vegetarische maaltijden van voedsel dat weggegooid zou worden, en deelden die uit tijdens protesten tegen imperialistische oorlogen. Sinds de jaren 90 strijdt het internationale collectief La Via Campesina (Spaans voor ‘de boerenmanier’) voor wat zij ‘voedselsoevereiniteit’ noemen. Dat is het recht van boeren en oorspronkelijke bewoners wereldwijd om zélf te bepalen wat ze produceren en eten, zonder inmenging van buitenlandse overheden of bedrijven.

Waarom Yasmina Khababi (27) al duizend gratis maaltijden uitdeelde

Chef-kok Lelani Lewis vertelt het Caribische koloniale verhaal

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons